Csak párbeszéd, nem tárgyalás

De óriási előrelépés – kommentálja a sajtó, hogy Venezuelában a kormány és az Egyesült Államok bérencének kikiáltott ellenzék együtt próbál kiutat találni az utóbbi tíz év legnagyobb válságára.
A venezuelai kormány és az ellenzék képviselői csütörtök éjszakába nyúló tárgyalásokat folytattak az elnöki palotában, hogy megoldást találjanak az utóbbi tíz év legnagyobb válságára. A két hónapja tartó tüntetéssorozatnak eddig 40 halálos áldozata és 600 sérültje van.

„Elsősorban önvizsgálatot kell tartanunk, és meg kell adnunk egymásnak a kellő tiszteletet" – mondta Nicolás Maduro elnök, aki korábban leszögezte, tárgyalásról nem, csak párbeszédről van szó. Az El Nuevo Herald szerint azonban már az is óriási előrelépés, hogy a kormány és az ellenzék képviselői egy légtérben tartózkodtak és leültek egymással beszélni, hiszen a kormány által gyakran „fasisztának" és az Egyesült Államok „bérenceinek" nevezett ellenzék a vezetést okolja az ország fő problémáiért: a gazdasági válságért, a magas bűnözési mutatókért és az alapvető élelmiszerek és termékek hiányáért, amelyek egyben a tüntetések fő okai.

A közelmúltban mindkét fél hangsúlyozta, hogy hajlandó tárgyalni, ám soha nem jutottak közös nevezőre az előfeltételeket illetően. Most úgy néz ki, hogy a kormány kész olyan kardinális és érzékeny kérdéseseket is megtárgyalni, mint a bebörtönzött ellenzékiek amnesztiája, ráadásul mindezt élő adásban. „Elnökként nyitott vagyok mindenféle probléma megtárgyalására" – mondta Maduro.

A párbeszéd első fordulója csütörtökön kezdődött, és mintegy hat órán keresztül tartott. A maratoni vitában részt vett az ellenzéki pártok koalíciójának, a Demokratikus Egység Kerekasztalának (MUD) a vezetője, Henrique Capriles egykori elnökjelölt is, valamint ellenzéki kormányzók, és egyéb delegáltak.

„Azért vagyok itt a palotában, mert Venezuela nagyon rossz állapotban van. Az országunk nagyon kritikus helyzetben van." – mondta Maduróhoz intézett felszólalásában Capriles. „Vagy engedünk, és megpróbálunk párbeszéd útján megoldást keresni... Valahogyan egyesítenünk kell Venezuelát... Mi nem akarunk puccsot vagy társadalmi robbanást, és reméljük, hogy más sem" – mondta a volt elnökjelölt, aki a kezdetektől fogva elítélte az erőszakba hajló utcai tüntetéseket.

Megfigyelőként a tárgyalásora elment Kolumbia, Equador és Brazília külügyminisztere, valamint Aldi Giordano pápai követ, aki felolvasta Ferenc levelét is. A katolikus egyházfő azt üzenete a feleknek, hogy „hagyják maguk mögött a politikai ellentéteket", tartsanak önvizsgálatot és tiszteljék egymást. „Hiszem, hogy az erőszak nem hozhat békét és jólétet egy országnak" – írta a pápa.

A tárgyalásokat nehezítheti, hogy az ellenzék nem teljesen egységes a tárgyalásokat illetően. A bebörtönzött ellenzéki vezető, Leopoldo López pártja, a Népi Akarat (VP) például nem is képviselteti magát. Az ő feltételük az volt, hogy a közel két hónapja raboskodó férfit, valamint a szintén börtönben ülő ellenzékeiket és diákokat is engedjék szabadon, ám ez nem történt meg.

Sok a szkeptikus hang. Ezek egy része úgy véli, hogy a kormánynak nem komolyak a szándékai, másfelől teljes mértékben elutasítják a rezsimet. A párbeszéd kedden folytatódik. Maduro elmondta, reméli, hogy a következő találkozókon sikerül azokat a dolgokat megtárgyalni, amelyek leginkább érdeklik az embereket, és „konstruktív párbeszéd" során kell kidolgozni egy stratégiát az ország alapvető problémáinak a megoldására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.