Csak nehezen dokkolt a Szojuz

Csak némi nehézség árán tudott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakozni az az űrhajó, amelyet kedden bocsátottak fel a kazahsztáni Bajkonur orosz űrbázisáról.

A TMA-19M, a fedélzetén háromfős nemzetközi személyzettel, az orosz Jurij Malencsenkóval, az amerikai Tim Koprával és – hazája első asztronautájaként – a brit Tim Peake-kel, hatórányi repülés után előbb többször automatikus üzemmódban közelítette meg az ISS-t, ám nem sikerül rácsatlakoznia. Végül kézi vezérlésre tértek át, és sikerrel dokkoltak az űrbázison.

A problémát azok a rádiójelek okozták, amelyeket az űrállomáshoz már a múlt héten csatlakoztatott Cygnus amerikai teherűrhajó adott ki – közölte a Moszkva melletti Csillagváros kiképzőközpontjának főnöke, Jurij Loncsakov, aki azt is hangoztatta, hogy az űrhajó parancsnokának kitűnő felkészültségét jelzi a kézzel vezérelt manőver sikere.

A frissen érkezettek az űrbázis eddigi legénységéhez, két orosz kozmonautához, Szergej Volkovhoz és Mihail Kornyijenkóhoz, valamint amerikai parancsnokukhoz, Scott Kellyhez csatlakoznak, és az eredetileg tervezett fél évnél többet, hét hónapot töltenek a világűrben. Peake, a brit légierő egykori pilótája biológiai és egyéb kísérleteket hajt végre, a tudományok megkedveltetését szolgáló oktatási programokban vesz részt, sőt egy speciális futópad és az őt azon tartó hátizsákhoz hasonló hám segítségével a maga módján részt akar venni a londoni maraton futóversenyén is.

Több teherűrhajóval, így az új orosz Progressz-MSZ-szel is lesz dolguk a kozmonautáknak, akikre az ISS orosz és amerikai szekciójában is várnak szerelési munkák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.