Milliónyi menekülttel kellene megértetni, hogy Európa nem a földi Paradicsom

Európában senkire sem vár földi Paradicsom, le kell számolni a menekültek körében terjesztett propagandával – véli Michael Spindelegger volt osztrák alkancellár-külügyminiszter. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint Nyugat- és Kelet-Európa között a süketek párbeszéde zajlik, de előbb-utóbb jönnie kell egy kijózanító atyai pofonnak. 

Iránban egymillió afgán vár arra, hogy a balkáni útvonalon eljusson Európába. A kontinensre, amelyet Michael Spindelegger  szerint a menekültek körében terjedő propaganda földi Paradicsomként ír le. – Le kell számolni ezzel, meg kell értetni a menekültekkel, hogy Európában sportcsarnokokból kialakított tömegszállások és nehéz munkaerőpiaci integráció várja őket – hangoztatta a volt osztrák alkancellár és külügyminiszter csütörtökön az Euroatlanti Integrációs és Demokrácia Központ (CEID) által Budapesten szervezett biztonságpolitikai konferencián.

Alvó kisgyerek a pokrócon – migránsok a görög–macedón határon
Alvó kisgyerek a pokrócon – migránsok a görög–macedón határon
Alexandros Avramidis / Reuters

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) korábbi, a politikából 2014-ben kilépett exelnöke szerint Európa elavult jogi eszközökkel próbál úrrá lenni a migrációs válságon. – A dublini egyezmény láthatóan nem működik, a menekültek okozta problémákat, mint a forró krumplit az országok egymásnak dobálják – mondta a lapunknak adott interjúban Spindelegger, aki 2016 januárja óta a Nemzetközi Migrációs Politikai Változások Központját (ICMPD) irányítja. A bécsi központú szervezet a migrációs kutatások mellett a terepen tréningeket is szervez: Törökországban például a határellenőrzés javítása és a menekültek jobb ellátása érdekében tartanak továbbképzéseket.

A kerítések a pillanatnyi vészhelyzet kezelésére alkalmasak, de csak akkor, ha a nap 24 órájában őrzik azokat. Hosszú távon nem jelentenek megoldást. Ráadásul egy már meghaladottnak gondolt korszakba visznek vissza. Igaz, az ellenőrzés nélkül beáramló tömegek valósággal elmossák az emberi jogokat tiszteletben tartó, humánus rendszert – válaszolta a kerítések hasznát firtató kérdésünkre.

Spindeleggert aggasztja az EU-s tagállamok közötti hangvétel, nemzeti megoldások helyett semleges migrációs politikai platformra volna szükség. Ez utóbbiba beleérti a törvényes és elviselhető mértékű bevándorlás jogi kereteinek megteremtését, továbbá a kibocsátó országokkal való erőteljesebb, egyben több (anyagi) segítséget biztosító párbeszédet. Kvóták és bevándorlási plafonok kapcsán azt gondolja, ha minden EU-s tagállam az osztrák mintát követné, s befogadóképességéhez mérten szabna meg határokat, Európa sokkal könnyebb helyzetben lenne.

Előbb-utóbb jönnie kell egy atyai pofonnak, hogy az Európai Unió ráébredjen, milyen súlyos biztonsági és identitáskérdéseket vet fel a menekültválság – erről már Németh Zsolt beszélt. Az Országgyűlés Külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint „süketek párbeszéde" zajlik. Nyugat-Európában a V4-et reménytelen esetnek tartják a szolidaritás szempontjából, az utóbbiak viszont Nyugat-Európát gondolják felelőtlennek.

Németh szerint jó lenne, ha véget érne ez a sehova se vezető dialógus és az ahhoz használt zavaró hangvétel. Igaz, hogy a kelet-európaiak politikailag kevésbé korrekt módon fogalmaznak, de az atlantistának számító politikus úgy látja: a világos beszéd megköveteli a kevésbé „píszí stílust". A beharangozott magyar népszavazás kapcsán azt hangoztatta, hogy az nem páneurópai referendum, s annak kimenetele remélhetőleg nem lesz negatív hatással az európai közvéleményre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.