Csak húszan kérnek menedéket Ausztriában

Délután 16 óráig mindössze 20 menekült kért menedékjogot Ausztriában az eddig a Magyarországról beérkezett 6500 ember közül.

A bécsi belügyminisztérium elsősorban a nagy népességű német és svéd szír közösségek meglétének tulajdonítja az eltökélt tovább utazási szándékot. A 6500 emberből több mint 5000 fő érkezett a bécsi Westbahnhofra, ahonnan mintegy háromezren már tovább is utaztak.

A rendőrség 100 embere vesz részt Bécsben a menekültek irányításában – közölte Roman Hahslinger szóvivő. Az osztrák hatóságok azzal számolnak, hogy újabb vonatot ma már nem indítanak Bécsből tovább, a „Nyugatiban" 350 embernek biztosítanak szállást, az osztrák főpályaudvaron további 150 főnek. A rendőrségi szóvivő szerint Bécs városa több ezer lakóhellyel rendelkezik, egyetlen menekültnek sem kell a szabad ég alatt vagy sátorban éjszakáznia.

Az osztrák vasutak, az ÖBB vasárnap is az átlagosnál nagyobb forgalmi kapacitást kiván működtetni, s továbbra is ingajáratban közlekedtet majd szerelvényeket Bécs és Nickelsdorf között. Budapestre viszont változatlanul nem indítanak közvetlen vonatjáratot, hogy erre mikor kerül majd sor, még nem tudják. Késő délután a Westbahnhofon már csak 600 menekült tartózkodott, a normális járatokon azonban előfordultak késések. A társaság közlése szerint vasárnap is nagyvonalúan járnak majd el a vasúti jegyek ellenőrzésénél. A legutolsó adatok szerint 2200 menekült tart München felé, az ottani pályaudvaron estig 5000-7000 menekült érkezésével számolnak.

Megszólalt az októberi bécsi választásokra készülő Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali FPÖ vezetője, s firtatta, hogy mibe kerül a különvonatok finanszírozása. Kérdése nélkül hozták nyilvánosságra Németországban, hogy a menekültek gondozása az idén 10 milliárd euróba fog kerülni. Strache óvta Európát az iszlamizálódástól, szerinte Burgenlandnál is szögesdrótot kellene emelni, a kontinensre pedig csak keresztényeket és zsidókat beengedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.