„Csak azért kérhetek bocsánatot, hogy nem kerültek elő a cikkek”

Bocsánatkérésre szólította fel Milos Zemant Terezie Kaslová, amiért a cseh elnök egy rendezvényen megsértette apja emlékét. 

„Az elnök úr vagy önszántából kér bocsánatot nagyapám életművét és emlékét sértő megnyilvánulása miatt, vagy jogerős bírósági ítélettel kényszerítem ki ezt" - válaszolta hétfőn a cseh közrádió (CRo) megkeresésére Terezie Kaslová, az elmúlt évszázad egyik legismertebb prágai újságírójának és közírójának, Ferdinand Peroutkának az unokája.

Kaslová hozzátette, hogy ha az elnök hajlandó erre a lépésre, akkor visszavonja a bírósági feljelentést, de ha Zeman nem talál magában ennyi bátorságot, akkor ő sem tágít. Érdeklődésünkre Jirí Ovcácek elnöki szóvivő annyit közölt, hogy nem kizárt a peren kívüli megállapodás, amelyről a két fél jogi szakértői tárgyalnak.

Zeman az év elején a Prágában megrendezett Let My People Live! (Engedjétek élni a népemet!) a holokausztról rendezett nemzetközi fórumon az értelmiségieknek a történelmi sorsfordulók idején tapasztalt árulásáról és súlyos tévelygéseiről szólva tanulságos példaként a neves cseh író és publicista megnyilvánulásaira hivatkozott. A cseh államfő szerint Ferdinand Peroutka a múlt század harmincas éveinek végén elragadtatással írt Hitlerről, úriembernek nevezte őt. Az 1938. szeptember 29-én létrejött müncheni egyezmény kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy „ha nem énekelhetünk az angyalokkal, akkor vonyítsunk együtt a farkasokkal".

A Ferdinand Peroutka örökösei nevű civil szervezet nyílt levélben azonnal felháborító melléfogásnak minősítette Milos Zeman kijelentését. A továbbiakban rámutattak arra, hogy az államfő megalapozatlan véleményével súlyosan megsértette Ferdinand Peroutka emlékét, aki az emberpróbáló időkben sem veszítette el morális integritását.

„Koncentrációs táborban sínylődött, mert nem volt hajlandó behódolni a náciknak. Az 1948-as prágai kommunista puccsot követően pedig az Egyesült Államokba emigrált, mert egyaránt megvetette a barna és a vörös diktatúrát" – mutattak rá.

Terezie Kaslová nyilvános bocsánatkérésre szólította fel az államfőt, aki erre nem volt hajlandó azt állítva, hogy évekkel ezelőtt saját maga látta és olvasta ezeket a cikkeket. Majd pedig megbízta a szóvivőjét, hogy keresse meg az ominózus írásokat. Jirí Ovcácek szabad idejében több mint fél éven keresztül lapozgatta az újságokat, eredmény nélkül. Mire Milos Zeman az elmúlt héten kijelentette: „Csak azért kérhetek bocsánatot, hogy nem kerültek elő a cikkek.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.