Costa Ricának első ízben női elnöke lesz

Laura Chinchilla, a jelenleg is kormányzó centrista szociáldemokrata Nemzeti Felszabadítás Pártja jelöltje győzedelmeskedett a vasárnapi elnökválasztáson a közép-amerikai Costa Ricában. A még nem végleges eredmények szerint 46-47 százalékot kapott, így nem lesz szükség második fordulóra, ugyanis az előírások szerint végső nyertesnek számít, aki a voksok több mint 40 százalékát megszerezte.

Győzelme nem, de annak aránya meglepetés, még akkor is, ha az 50 éves hölgy - spanyol férjjel - a most távozó Nobel-békedíjas Óscar Arias elnök egyértelmű támogatását élvezte. 2008 végéig alelnöke is volt, illetve belbiztonsági minisztere, egyébként eredeti szakmáját tekintve politológus.

Laura Chinchilla lesz Costa Rica első női elnöke
Laura Chinchilla, presidential candidate for the National Liberation, waves to her supporters as she celebrates her victory in Costa Rica's presidential election in San Jose February 7, 2010. REUTERS/Juan Carlos Ulate (COSTA RICA - Tags: POLITICS ELECTIONS)

A szomszédos országok, Nicaragua és Salvador gerilla- így polgárháborúitól eltérően Costa Rica hosszabb ideje stabil polgári demokráciának számít, egykor Közép-Amerika Svájcaként említették. (Óscar Arias éppen a nicaraguai és a salvadori megbékélésben játszott szerepéért kapott Nobel-díjat, aztán a tavaly június hondurasi puccs utáni közvetítése már nem volt annyira sikeres.)

Vasárnap éjjel a győzelmét ünneplők előtt Laura Chinchilla elsősorban a "feleségeknek és a dolgozó nőknek" mondott köszönetet, hogy segítettek ledönteni egy falat, s ezzel hozzájárulni a nemek közötti egyenlőség érvényre jutásához az elnöki székben is. Beszédében felkérte a két fő ellenzéki párt vezetőit, hogy működjenek együtt vele a Costa Rica előtt álló problémák megoldásában.

Chinchilla kampányában az eddigi reformok, így a szabadpiaci gazdaságpolitika folytatását ígérte, tehát szó sincs Hugo Chávez venezuelai modelljének átvételéről, amit a választók szavazataikkal honoráltak. Egyedül több voksot kapott, mint két fő riválisa: a balközép erőket képviselő Ottón Solís, illetve a jobboldali populista Otto Guevara. Ez utóbbi a kemény kéz szükségességét tette meg fő jelszavává a bűnözés visszaszorítására: így szigorúbb büntetési tételeket javasolt, miközben enyhítette volna a fegyvertartás feltételeit.

Bár Costa Ricában még mindig alacsonyabb a bűnözés mértéke, mint a környező országokban, ám a közbiztonság romlott, elsősorban amiatt, hogy maga is a Mexikó felé irányuló kábítószer-csempészet tranzitútvonalába került. Az egykori belbiztonsági miniszter szintén elismerte, hogy többet kell tenni a lakosság védelmére a rendőrség megerősítésével, miután Costa Ricának - kivételként a térségben és a világban - nincs hadserege. Ő is szigorúbb büntetéseket, több börtönt tartana szükségesnek, ugyanakkor megnyilatkozásaiban a bűnmegelőzés szociális feladatait is hangsúlyozta.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.