Correa szerint túl sok a katona az amerikai követségen

Mit csinál mintegy ötven fős katonai személyzet az Egyesült Államok quitói követségén – tette fel a költői kérdést Rafael Correa ecuadori elnök külföldi tudósítókkal találkozva.

Mint állította, azóta figyelt fel erre, hogy tavaly októberben az ecuadori légierő egyik helikopterére tüzet nyitottak a kolumbiai határ közelében, s mint kiderült négy amerikai tiszt volt a gépen. - Sajnálatos módon ezeknek a személyeknek sikerült valamennyi szektorba jól bedolgozniuk magukat, így normálisnak tűnt, ami valójában botrányos – mondta. Correa a tudósítóknak jelezte, hogy az ecuadori külügyminisztérium eljár az amerikai követségnél, hogy csökkentsék a katonai beosztásúak létszámát.

Evo Morales bolíviai és Rafael Correa ecuadori elnök egymás között
Bolivia's President Evo Morales (L) and his Ecuadorean counterpart Rafael Correa attend a meeting with Bolivian social organizations in Cochabamba July 4, 2013. South America's most outspoken leftist leaders gathered on Thursday to rally behind Morales, whose plane was diverted in Europe this week on suspicions that fugitive U.S. spy agency contractor Edward Snowden was aboard. REUTERS/David Mercado (BOLIVIA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Jeffrey Weinshenker, a quitói amerikai követség szóvivője közölte, hogy eddig nem kaptak jegyzéket az ecuadori kérésről – jelentette az AP. Egyébént a követségen mintegy húsz, a védelmi részlegtől kiküldött katona és civil személy dolgozik, valamennyien szabályos akkreditációval - mondta a szóvivő. Aki azt is megjegyezte, hogy ezen személyek tevékenysége az ecuadori partnerek jóváhagyásával történt.

Correa, aki az Egyesült Államokban, majd Belgiumban folytatott közgazdasági tanulmányokat, 2007 óta áll a dél-amerikai ország élén. Magát “modern baloldalinak” titulálja. Több ízben is volt már diplomáciai csatája Washingtonnal. Nem hosszabbította meg azt a szerződést, amelynek alapján az amerikai kábítószerellenes ügynökség bázist tartott fenn ecuadori területen. Kifogásolta, amikor 2008-ban a kolumbiai hadsereg, feltételezhetően a CIA-tól kapott műholdfelvételek alapján, ecuadori határterületen intézett támadást a FARC gerillaszervezet egyik bázisa ellen. A washingtoni külügyminisztériumhoz tartozó nemzetközi fejlesztési ügynökség, az USAID most fejezi be tevékenységét Ecudorban, miután Correa kormánya felmondta az egyezményt, arra hivatkozva, hogy az ügynökség ellenzéki csoportokat finanszíroz – írja az AFP.

- Nem arról van szó, hogy mi Amerika-ellenesek lennénk. Ám nem hagyhatjuk, hogy a nemzetközi politikában kettős mérce érvényesüljön. Nem mondunk le elveinkről akkor sem, ha ezzel esetleg ártanánk a kapcsolatainknak az Egyesült Államokkal – fejtegette Correa a külföldi tudósítók előtt. - Szeretnénk a viszonyt javítani, ám ez nem csak tőlünk függ, kétségtelen, hogy kölcsönös biozalmatlanság érvényesül – mondta az ecuadori elnök.

Az Egyesült Államok a fő kereskedelmi partnere Ecuadornak. A dél-amerikai ország szempontjából kedvező vámegyezménynek is szerepe lehetett abban, hogy végül lekerült a napirendről, hogy Ecuador menedékjogot kínáljon Edward Snowdennek, miután a WikiLeaks alapitója, Julian Assange immár másfél éve Ecuador londoni követségén kapott politikai menedéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.