Correa harmadszor is elnök lehet

A 15 millió lakosú Andok-menti országban, Ecuadorban vasárnap tartanak elnökválasztást: a nyolc jelölt közül a fő esélyesnek a jelenlegi államfő, a 49 éves Rafael Correa számít.

A választási rendszer szerint csak egy fordulót tartanak, ha valaki megkapja a voksok 40 százalékát és legalább tíz százalékkal megelőzi a másodikként befutót. A közgazdász végzettségű Correa először 2006-ban nyert elnökválasztást, majd alkotmánymódosítással elérte két ciklus engedélyezését, amelyből az elsőt aztán 2009-től kezdte meg.

Correa a szegény rétegek felkarolásában hasonlít a venezuelai Hugo Chávezre: hol a 21. századi szocializmusról, hol az állampolgárok forradalmáról beszél. A szociális intézkedésekre, az ingyenes oktatás és közegészségügy kiterjesztésére – Venezuelához hasonlóan – a kőolajexport-bevételeiből jut. Ecuador tavaly nyáron azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy londoni nagykövetségén menedéket adott a WikiLeaks-alapító Julian Assange-nak, az ausztrál férfi azóta is ott tartózkodik a szexuális zaklatásra hivatkozó kiadatási svéd kérelem ellenére.

Rafael Correa
Ecuador's President Rafael Correa speaks during an interview with Reuters in Caracas July 5, 2010. Correa said on Monday that Colombia's president-elect Juan Manuel Santos could be arrested if he visited Ecuador because of an outstanding warrant against him. To match Interview ECUADOR/COLOMBIA REUTERS/Carlos Garcia Rawlins (VENEZUELA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.