Colorado eddigi legnagyobb erdőtüze tombol

Barack Obama amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Coloradót, ahol az erdőtűz miatt már több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát.

A nyilatkozatnak pénzügyi következménye van, ezek után a helyi hatóságok ugyanis szövetségi forrásokat is igényelhetnek, hogy felvegyék a küzdelmet a lángokkal.

A Waldo-kanyonban tomboló tűz az állam történetének legpusztítóbb erdőtüze, több mint háromszáz házat pusztított el. Az észak-coloradoi High Parkban ennél valamivel kevesebb, de itt is több mint 250 házat tettek tönkre a lángok. A waldo-kanyoni tűz egyébként már Colorado második legnagyobb városát, Colorado Springst is fenyegeti, ahol 420 ezer ember él.

A szakértők szerint az időjárási körülmények ugyan segítik a tűzoltók munkáját, de még mindig hetekbe telhet, amíg sikerül megállítani a lángokat. Az Egyesült Államok tűzoltóinak felét már az államba vezényelték, hogy próbálják megállítani az eddig 160 ezer hektárt felemésztő tüzet.

Sok menekült már azt is megtudta, elvesztette-e az otthonát, vagy szerencséje volt, és a lángok elkerülték a területet. A légifotókról egyelőre az látszik, hogy a legtöbb házból csak hamu maradt.

A tűz a számítások szerint 3,2 millió dollár kárt okozott, csütörtök estig 15 százalékig sikerült megfékezni. Barack Obama a pusztítást felmérve jelentette be, hogy Colorado katasztrófa sújtotta terület. Az amerikai elnök később pénteken a helyszínre látogat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.