Cohn-Bendit védelmébe vette Le Pent

Daniel Cohn-Bendit a szólásszabadságra hivatkozva nemmel szavazott Marine Le Pen francia szélsőjobboldali képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére az Európai Parlamentben. Szerinte Le Pen hülyeségei csak nyilatkozatok, nem tettek.

Daniel Cohn-Bendit nemmel szavazott Marine Le Pen francia szélsőjobboldali képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére az Európai Parlamentben - jelezte szerdán az Európai Zöldek frakciójának francia-német társelnöke.

- Nemmel szavaztam. Marine Le Pen képtelenségei, hülyeségei, idiotizmusai, őrületei csak nyilatkozatok. Én ebben a kérdésében nagyon is jogi állásponton vagyok. A mentelmi jog felfüggesztése nem kijelentésekre, hanem tettekre szolgál - mondta Cohn-Bendit a France Inter francia közszolgálati rádiónak adott interjúban. Hozzátette: „A legostobább és a legőrültebb kijelentéseket illetően is én a szólásszabadság mellett vagyok”. Ugyanakkor jelezte, nem arról van szó, hogy egyetértene azzal, amit Marine Le Pen mondott.

A francia igazságügyi minisztérium kérésére az Európai Parlament kedden megszavazta a francia szélsőjobboldali képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke ellen egy rasszizmusellenes civil szervezet tett feljelentést egy 2010-es kijelentése miatt, amelyben a muzulmánok utcai imádkozását Franciaországnak a második világháború alatti német megszállásához hasonlította.

A lyoni ügyészség rasszista gyűlöletkeltés gyanújával 2011 januárjában indított eljárást Le Pen ellen. Miután a pártvezető mentelmi jogára hivatkozva nem jelent meg a vizsgálóbíró idézésére, az mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Európai Parlamenttől.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.