Clintonnal hazarepült a két újságírónő

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető különleges kegyelemben részesítette a hónapok óta fogva tartott két amerikai újságírónőt, miután megbeszéléseket folytatott a váratlanul Phenjanba látogató Bill Clinton amerikai exelnökkel.

A KCNA hivatalos phenjani hírügynökség közlése szerint a találkozón Clinton bocsánatot kért a két nő által márciusban elkövetett illegális határátlépésért. Ezt az állítást magas rangú amerikai források később cáfolták. Laura Ling és Euna Lee szerda kora reggel a volt elnök felségjelzés nélküli különgépén már el is hagyta a KNDK-t. A gép közvetlenül Los Angelesbe repült, ahol az újságírónők találkozhattak családjukkal.

A júniusban tizenkét év kényszermunkára ítélt újságírónők először a phenjani repülőtéren találkozhattak az amerikai exelnökkel, aki a különgép ajtajában fogadta a szabadon bocsátottakat. A két nő a kínai Xinhua hírügynökség által közzétett fényképeken egészségesnek és jó állapotban lévőnek tűnt, feltűnően sok csomagjukat maguk cipelték. Szakértők már korábban jelezték, hogy a két amerikai különleges bánásmódban részesül az észak-koreaiak részéről, amit az is alátámaszt, hogy a hasonló esetek során eddig nem tapasztalt módon fogva tartásuk kezdetén hazatelefonálhattak családjuknak.

Clinton békemisszióját sokan állítják párhuzamba Jimmy Carter volt amerikai elnök 1994 júniusi phenjani látogatásával. A „felhatalmazás nélküli békeközvetítő" akkor hosszas tárgyalásokat folytatott a 82 éves Kim Ir Szen elnökkel, amelynek eredményeképp az amerikaiak vállalták, hogy egy nemzetközi konzorcium élén a katonai célra is hasznosítható atomerőműveket korszerűbb és veszélytelenebb típusokra cserélik. (A projekt el is kezdődött, de az állandó politikai feszültség lehetetlenné tette befejezését.) 1994-ben Jimmy Carter meglepően energikusnak és tájékozottnak találta a „remetekirályság" idős vezetőjét, aki aztán pár héttel később szívinfarktusban meghalt. Kim Ir Szen legidősebb fia, a jelenlegi észak-koreai vezető szintén régóta egészségi problémákkal küzd: súlyos cukorbetegsége mellett veseelégtelenségben is szenved, tavaly augusztusban pedig kisfokú agyvérzésen esett át. Állapotának súlyosbodása óta Bill Clinton volt az első nyugati politikus, aki találkozhatott vele. A phenjani hírügynökség által közzétett közös fényképeken Kim Dzsong Il valóban jóval vékonyabbnak és törékenyebbnek látszik mint korábban.

A Fehér Ház többször is leszögezte, hogy az exelnök utazása csak az újságírónők szabadon bocsátását célozza, és független a nukleáris ügyektől. Ennek ellentmond, hogy Clintont a phenjani repülőtéren Kim Gje Kvan külügyminiszter-helyettes, az ország nukleáris főtárgyalója fogadta. Elemzők szerint a békemisszió mindenképpen jó irányba befolyásolhatja a távol-keleti ország atomprogramja körüli nemzetközi huzavonát, ugyanis az exelnök látogatása a fontosság és az egyenrangúság érzetével töltötte el az észak-koreai vezetést. A „remetekirályság" döntéshozóinak pedig pontosan ez a fő célja: a nukleáris próbarobbantások és a ballisztikus rakétakísérletek is a figyelemfelkeltést szolgálják.

Bill Clinton második elnöki ciklusának végén már egyszer felvetődött a phenjani utazás lehetősége. A Clinton-adminisztráció ugyanis a 2000 júniusában lezajlott Korea-közi csúcstalálkozót követően megegyezésre törekedett a KNDK-val, még Madeleine Albright külügyminiszter is ellátogatott a távol-keleti országba. A Bush-adminisztráció beiktatását követően azonban a pozitív tendencia megszakadt: amerikai részről megjelent a „gonosz-tengelye" terminus, a phenjani vezetés pedig újraindította nukleáris programját.

Obama elnök külön magasztalta Bill Clintont

Üdvözölte a két újságíró hazatérését Barack Obama amerikai elnök, aki külön magasztalta az ügyben közbenjáró Bill Clintont.

A dicséretből kijutott Al Gore egykori amerikai alelnöknek is. Obama elmondta, hogy rendkívül megnyugtató érzés kiszabadulásuk, és a jó hírről már akkor értesítette a hozzátartozókat, amikor az újságírók Phenjanban felszálltak a repülőre. Az elnök hangoztatta, hogy hazatérésük nemcsak a családoknak jelent örömet, de az egész országnak.

Obama szerint Észak-Korea a nukleáris fegyverek és kihívó magatartásának feladásával érhet el jobb kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Laura Ling és Euna Lee a phenjani repülőtér kifutópályáján a gép felé tart 2009. augusztus 5-én
U.S. journalists Laura Ling (L) and Euna Lee (2nd R) head to a chartered plane at an airport in Pyongyang August 5, 2009. Former U.S. President Bill Clinton left North Korea on Wednesday with the two American journalists, having secured their release in a meeting with the hermit state's leader who a U.S. official said was not promised any rewards. REUTERS/Kyodo (NORTH KOREA POLITICS IMAGES OF THE DAY) EDITORIAL USE ONLY. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. YES
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.