Clintonék pontozzák a családi barátokat és az ellenségeket

A legrosszabb, 7-es osztályzatot olyan szenátorok kapták, akik nyíltan Barack Obama oldalára álltak a demokraták 2008-as előválasztási versenyében. Közéjük tartozott John Kerry jelenlegi külügyminiszter is.

Miután Barack Obamával szemben veszített a Demokrata Párt 2008-as elnökjelölt-választási versenyében, Hillary Clinton a férjével, Bill Clinton volt elnökkel táblázatot állított össze barátaikról és ellenségeikről – közölte hétfőn egy most megjelenő könyvre hivatkozva internetes kiadásában a Politico, illetve a The Hill című lap.

A HRC: State Secrets and the Rebirth of Hillary Clinton (Államtitkok és Hillary Clinton újjászületése, a HRC a Hillary Rodham Clinton név rövidítése) című könyv szerzői Jonathan Allen, a Politico, illetve Amy Parnes, a The Hill fehér házi tudósítója. A szerzők a házaspár munkatársaira hivatkozva az állítják könyvükben, hogy Clintonék egy Microsoft Excel dokumentumban osztályozták barátaikat és ellenségeiket. Az egyik lapon egy 1-től 7-ig terjedő skálán értékelték a kongresszus demokrata párti politikusait.

„2008 nyarán (Hillary) Clinton még nem tudhatta, hogy ő küzd-e majd az elnökségért. De azt tudta, hogy ki áll az ő oldalán, mint ahogy azt is, név szerint, hogy ki nem" - írta szerzőpáros. A legrosszabb, 7-es osztályzatot olyan szenátorok kapták, akik nyíltan Barack Obama oldalára álltak a demokraták előválasztási versenyében, vagy a kivárásra játszottak. A Clintonéktól a legrosszabb osztályzatot kapók közé tartozott John Kerry jelenlegi külügyminiszter és az azóta elhunyt Edward Kennedy szenátor is. A szövetségi felsőház tagjai közül a legrosszabb minősítés Jay Rockefellernek, Bob Caseynek, Patrick Leahynek és Claire McCaskillnek jutott.

Clintonék nemcsak azt jegyezték, hogy ki „árulta el” a családot, hanem azt is, hogy ki tett jót velük - alkalomadtán visszatérítendő a politikai szívességet. „Politikai mulasztás volna Clintonék részéről, ha nem tartanák számon barátaikat és ellenségeiket. A politikusok mindenütt ezt teszik. A különbség annyi, hogy Clintonéknak népszerűségük és pozíciójuk miatt nagyobb hatalmuk van a jutalmazáshoz és büntetéshez, mint bárki másnak" - írta Allen és Parnes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.