Clinton volt tanácsadója lesz Obama kabinetfőnöke

Rahm Emanuel, Illinois állam demokrata párti kongresszusi képviselője elfogadta Barack Obama megválasztott amerikai elnök felkérését a Fehér Ház kabinetfőnöki posztjára - jelentette csütörtökön a CNN hírtelevízió.

Ez az első olyan poszt a majdani Obama-kormányban, amelyről - két nappal az elnökválasztás után - ismertté vált, hogy ki tölti be.

Rahm Emanuel a leendő elnök közeli barátja Chicagóból. Harmadik mandátumát töltő washingtoni képviselő, a demokrata frakció vezetője, a negyedik legmagasabb rangú demokrata képviselő. Bill Clinton elnök tanácsadója volt aki 1993 és 1998 között, később befektetési bankárként dolgozott, szoros kapcsolatok fűzik a Wall Streethez.

A képviselő 49 éves, két évvel idősebb az új elnöknél. A választási kampányban Obama egyik legközelebbi tanácsadója volt. Jól ismeri a washingtoni nagypolitikai terepet, személye szoros kapcsot jelent a majdani adminisztráció és a kongresszus demokrata vezetése között.

A Fehér Ház kabinetfőnöki posztját sokan a második legerősebb kormányzati posztnak tartják Washingtonban. Szerepe sokrétű, ő irányítja az elnöki tanácsadók több száz fős csapatát, ő az adminisztráció tévés arca, és ő a fő kapcsolattartó a Capitolium felé.

Emanuel állítólag 24 óra gondolkodási idő után közölte, hogy elfogadja a felkérést. Környezetéből származó értesülések szerint fontosnak tartja, hogy ezt a "történelmi adminisztrációt" szolgálja, jóllehet családja, felesége és három gyereke Chicago körzetében él.

Obama pénteken tartja első sajtótájékoztatóját azóta, hogy megnyerte a keddi elnökválasztást. Előtte gazdasági tanácsadóival találkozik Chicagóban. Információk szerint a szenátor nem jelent be újabb fontos posztokat.

Ugyancsak csütörtökön vált ismertté, hogy George Bush elnök hétfőn fogadja a Fehér Házban utódát, ahol egyebek mellett gazdasági kérdésekről és háborús ügyekről tanácskoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.