Clinton visszafordíthatatlan nukleáris leszerelést akar Phenjantól

Az amerikai külügyminiszter "teljes és visszafordíthatatlan" nukleáris leszerelésre szólította fel szerdán Észak-Koreát.

Hillary Clinton a thaiföldi Phuketben találkozott orosz, kínai, japán és dél-koreai kollégájával, hogy megvitassák a kommunista ország atomprogramját. Mint a tárgyalások után tartott sajtókonferencián közölte, partnerei támogatásukról biztosították az amerikai álláspontot.

Az amerikai diplomácia vezetője Phuketben szerdán tartott sajtóértekezletén ígéretet tett arra, hogy Phenjan ösztönző segélyekben részesülhet, ha atomleszerelését visszafordíthatatlanná teszi, és szerinte Észak-Korea számára ez az egyetlen járható út.

Az amerikai diplomácia vezetője Phuketben részt vesz a tíz országot tömörítő Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek csütörtökön kezdődő békefórumán. A tanácskozás kiemelt témái között szerepel az észak-koreai atomprogram, valamint Phenjan és a mianmari (burmai) katonai kormányzat között kialakulófélben lévő nukleáris együttműködés.

Washington aggodalmai szerint Észak-Korea atomtechnológiát ad át Mianmarnak. A múlt hónapban amerikai vezetők arról számoltak be, hogy feltehetően jelentős fegyverszállítmánnyal a rakterében egy  észak-koreai hajó tart az egyébként ugyancsak ASEAN-tag Mianmar felé.

A békefórumon az ASEAN-on kívül tizenhét ország, illetve országcsoport - köztük az Európai Unió - képviselői is részt vesznek.

Clinton Phuketben meg nem támadási szerződést írt alá az  ASEAN-nal. A szerződés értelmében a felek békés úton rendezik nézeteltéréseiket, nem alkalmaznak erőt egymással szemben, és nem avatkoznak be egymás belügyeibe.

A szerződést korábban már 15 ország - köztük Kína, Japán és Franciaország, tavaly pedig Észak-Korea - aláírta. Az Egyesült Államok sokáig habozott, mert úgy tartotta, hogy a szerződéshez való csatlakozása szűkítené cselekvési lehetőségeit a térségben.

Clinton most Phuketban kifejtette: a délkelet-ázsiai térséget Washington a világ fejlődése, békéje és felvirágzása szempontjából létfontosságúnak tartja, és a szerződéshez való csatlakozással az Egyesült Államok ennek a véleményének is hangsúlyt kíván adni.

Diplomaták szerint azonban az amerikai csatlakozás hátterében az a washingtoni aggodalom húzódik meg, hogy Kína túlságosan nagy befolyásra tesz szert a térségben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.