Clinton már nem akarja a Fehér Házat

Lehet, hogy belátható időn belül lesz női elnöke az Egyesült Államoknak, de nem Hillary Clintonnak fogják hívni - legalábbis a külügyminiszter saját szavai szerint. A republikánus Sarah Palin állítólag még nem döntött, indul-e 2012-ben.

A volt first lady - és Barack Obama ellenfele a demokrata előcsatározások során - nyilatkozatában az egyenest választ váró riporter unszolására - lényegében kizárta, hogy újra megküzdjön a Fehér Házért: "Egyáltalán nem gondolom, magamban, hogy ez megtörténik."

A 61 éves Clinton ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy megéri egy - lehetőleg demokrata párti - női elnök megválasztását. Ráadásul amennyiben azonban Obama újabb jelöltségét illetően rendkívüli, ma még elképzelhetetlennek tűnő körülmények nem lépnek fel, úgy a jelenlegi elnöké lesz az újrázás joga demokrata részről. 2016-ban Clintonnak pedig már 68 évesen kellene végigküzdenie a kampányt.

Akármilyen távolinak tűnik is még a 2012-es elnökválasztás, a mozgások, taktikázások kétségkívül megkezdődtek. A súlyos válságát élő Republikánus Párt legnagyobb gondja, hogy olyan, hiteles és viszonylag ismert jelöltet találjon - majd építsen fel - aki képes lehet Obamától visszavenni a Fehér Házat a jobboldalnak.

Mostantól él tavalyi alelnökjelöltjük, Sarah Palin lemondása az alaszkai kormányzói posztról. Az amerikai sajtó hetek óta igyekszik kihámozni a váratlan és szokatlan lépésből, hogy ez a meglehetősen ellentmondásosan megítélt 45 éves politikusnő határozott 2012-es ambícióinak jele-e - ahogy annak idején Richard Nixon is hat évig, visszalépve készült az elnökválasztásra.

De környezete szerint maga Palin sem döntött, csak nyitva hagyja az ajtókat. Hétfői címében a The Washington Post is beéri ennyivel: "A második felvonást még nem írták meg..." Más kérdés, hogy esetében mennyire alkalmas jelöltről lenne szó. Clinton egyébként külügyminiszterhez illően diplomatikus választ adott a kérdésre, hogy Palin szerinte rendelkezik-e egy amerikai elnök tulajdonságaival: "Ezt a választóknak kell eldönteniük..."

Hillary Clinton búcsút intett az elnöki ambícióknak
US Secretary of State Hillary Clinton waves as she takes the stage to be ceremonially sworn in at the State Department in Washington, February 2, 2009. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES) 2009-07-27,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.