Clinton és Bush együtt Haitiben

Haitiba látogatott hétfőn két korábbi amerikai elnök, Bill Clinton és George Bush, hogy ezzel is hangsúlyozza: az Egyesült Államok nem feledkezik meg a földrengés pusztította országról.

A két politikus a romok borította fővárosban, Port-au-Prince-ben találkozott René Préval haiti elnökkel, és felkereste a helyi Mars-mezőn felépült sátor- és bódévárost, ahol mintegy 60 ezer, januárban hajléktalanná vált ember lakik szűkös körülmények között.

Clinton és Bush együtt Haitiben
Port-au-Prince, 2010. márcus 22. Bill CLINTON (b) és George W. BUSH korábbi amerikai elnökök René PRÉVAL haiti elnök (k) társaságában tesznek sétát a földrengés sújtotta Port-au-Prince-ben 2010. március 22-én. Haitiban január 12-én a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés pusztított, amelynek következtében legkevesebb 250 ezer ember életét vesztette és több mint egymillióan veszítették el otthonukat. Clinton az ENSZ különleges haiti megbízottja. (MTI/AP/Jorge Saenz)

Bush most jár először Haitiban, Clinton viszont az ENSZ különleges haiti megbízottjaként két év alatt már ötször volt ott. Látogatásukat a figyelem felkeltésének a céljával a március 31-re New Yorkba összehívott adományozó konferencia elé időzítették, amelytől Haiti kormánya 11,5 milliárd dollárt remél az újjáépítésre. Az Egyesült Államokban Barack Obama elnök kérésére Bush és Clinton vállalta a gyűjtés irányítását. A Clinton-Bush Haiti Alap már 37 millió dollárt kapott, köztük Obamától is 200 ezret a Nobel-békedíjjal járó összegből.

Haitit, s ezen belül főként Port-au-Prince környékét január 12-én rázta meg a hatalmas földrengés, amelynek becslések szerint 230 ezer halálos áldozata volt, és 1,3 millió ember maradt hajlék nélkül. Nagy részük még mindig sátrakban és kunyhókban lakik, noha már közeledik az áradásokkal kísért esős évszak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.