Hillary Clinton élesen bírálta a kenyai vezetést

Éles bírálattal kezdte afrikai körútját Hillary Clinton. Az amerikai külügyminiszter szerdán érkezett Kenyába, ahol csalódását fejezte ki amiatt, hogy az ország még mindig nem büntette meg a 2007 decemberében tartott választások után kirobbant zavargások felelőseit.

Raila Odinga miniszterelnökkel és Mwai Kibaki elnökkel folytatott megbeszélése után azt is közölte: Kenyában még mindig nem épült ki hatékony és erős intézményrendszer, ami miatt továbbra is zavartalan a korrupció, sérülnek az emberi jogok, a bűnösöket pedig nem állítják bíróság elé. Clinton szerint ez is hozzájárult az 1300 halálos áldozatot követelő, két hónapig húzódó zavargások kialakulásához.

A megbeszélések előtt, a szubszaharai országoknak kereskedelmi kedvezményeket biztosító törvény, az AGOA éves konferenciáján is azt hangsúlyozta: Afrika akkor fejlődhet, ha a kormányok felveszik a harcot a korrupcióval, hozzátéve, hogy a befektetők is csak olyan országokba mennek, ahol nem kell zavargásoktól tartani. (A kilenc éve életbe lépett AGOA alapján 39 ország 6400 féle terméket vámmentesen vihet be az Egyesült Államokba. A Brookings Institution néhány napja publikált felmérése szerint azonban hatása korlátozott maradt, tavaly például az amerikai ruhaimportnak összesen 1,3 százaléka érkezett Afrikából.)

A negyven magas rangú vezető előtt elmondott beszédében Clinton azt hangsúlyozta: Afrikának minden adottsága megvan a fejlődéshez, és erre a legjobb módszer a kontinensen belüli kereskedelem fellendítése. A külügyminiszter azt is kiemelte, hogy a nők jogainak kiszélesítése is elősegítené a gazdasági fejlődést.

A kenyai kormányt és a sajtót nem érték azonban meglepetésként Clinton szavai. Az USA nairobi nagykövetsége néhány nappal korábban közleményben bírálta a kenyai kormányt azért, mert úgy döntött, mégsem állít fel különleges bíróságot a zavargások kivizsgálására. Erre Odinga csupán néhány órával az amerikai külügyminiszter repülőgépének érkezése előtt úgy reagált: jó lenne, ha kevesebb kioktatást kapna kormányzásból.

Az egyik kenyai napilap pedig azt hirdette szerdán címoldalán: Amerika „tüzet okád.” A kenyai vezetők már azt sem vették jó néven, amikor hasonló indoklással az egy hónapja Afrikába érkező Barack Obama nem édesapja hazáját látogatta meg, hanem Ghánába ment. A vádaknak azonban van alapja: a Transparency International nemzetközi jogvédő szervezet legújabb jelentése szerint Kenya a térség legkorruptabb állama.

Clinton és Obama afrikai útja azonban azt bizonyítja, hogy az új amerikai kormány kiemelt figyelmet fordít a kontinensre. Clinton 11 napig tartózkodik Afrikában, és hét országot látogat meg. Nairobiban tárgyal a szomáliai átmeneti kormány elnökével is, és várhatóan fokozott amerikai segítséget ígér a közel két évtizede anarchiába süllyedt országnak. Ellátogat Dél-Afrikába, Libériába és a Zöldfokiszigetekre is, valamint a jelentős olajtermelő Angolába és Nigériába.

Elemzők szerint ez lehet a kiemelt figyelem egyik oka: az Egyesült Államok olajkészletének immár 24 százalékát importálja Afrikából, ami több, mint amennyit a Közel-Keletről vásárol. Emira Woods, az afrikai és amerikai kapcsolatok szakértője a BBC-nek úgy nyilatkozott: a fokozott érdeklődésnek a fentiek mellett az is oka, hogy Kína, Oroszország, India és sok más ország is érdeklődést mutat Afrika iránt, amely gazdag ásványkincsekben és megműveletlen földterületekben.

U.S. Secretary of State Hillary Clinton (C), arrives at the opening session of the eighth Africa Growth Opportunities Act (AGOA) Forum in Kenya's capital Nairobi, August 5, 2009. Clinton said Wednesday investors will shun African states with weak lea
U.S. Secretary of State Hillary Clinton (C), arrives at the opening session of the eighth Africa Growth Opportunities Act (AGOA) Forum in Kenya's capital Nairobi, August 5, 2009. Clinton said Wednesday investors will shun African states with weak leaders and economies riddled with corruption and crime. REUTERS/Noor Khamis (KENYA POLITICS BUSINESS) 2009-08-05,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.