Clinton dühében az asztalt verte

Az amerikai külügyminiszter egy republikánus szenátoron húzta fel magát, aki a közvélemény félrevezetésével vádolta meg Barack Obama demokrata adminisztrációját a szeptemberi bengázi támadásról szóló kormányzati nyilatkozatok miatt.

A két hét múlva leköszönő Clinton a szenátus külügyi bizottsága előtt jelent meg szerdán, hogy beszámoljon az USA bengázi konzulátusát ért szeptember 11-i támadásról, amelyben Christopher Stevens líbiai nagykövet és három másik diplomata vesztette életét.

Clinton annyira ideges volt, hogy még rá is vert az asztalra, mikor válaszolt Ron Johnson szenátornak. Ugyan magára vállalta a felelősséget, azt azonban tagadta, hogy az elnökválasztási kampány miatt titkolták volna, hogy nem a Mohamed prófétát gúnyoló film elleni tüntetés fajult el, hanem terrortámadás történt. Szerinte amúgy is csak az a lényeg, hogy négy amerikai meghalt, illetve hogy a jövőben megelőzzék az ilyen eseteket. Bevallása szerint ezért mellékesnek tartja, hogy spontán vagy megtervezett terrortámadásról van-e szó.

Clinton ezen túl a saját embereit is megvédte: kijelentette, hogy a külügyminisztérium és a Pentagon közötti kommunikáció naprakész és kitűnő volt, ráadásul ő maga is folyamatosan kapcsolatban állt az amerikai és a líbiai kormánnyal. Állítása szerint hozzá nem jutottak el azok a dokumentumok, amelyekben a bengázi konzulátus védelmének megerősítését kérték. Állítólag abba sem szólt bele, hogy mit mondjanak az embereknek. Ő éppen azzal volt elfoglalva, hogy a munkatársai biztonságban legyenek – mondta. Clinton megemlítette azt is, hogy a támadás nem egy „légüres térben” történt, hiszen Észak-Afrikában egyre nagyobb teret nyernek az iszlamisták. Kiemelte az algériai túszdrámát, Malit pedig a szélsőségesek egyik biztonságos búvóhelyének nevezte, és hangsúlyozta, hogy ezek a terroristák Líbiából kapták a fegyvereket.

A részletek fokozatosan láttak napvilágot, és Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet novemberben be is vallotta, hogy félretájékoztatták a közvéleményt, de ez nem volt szándékos. A republikánusokat nem győzték meg, és a botrány hullámai olyan magasra csaptak, hogy Rice-nak esélye sem volt Clintont követni a külügyminiszteri székben. A politikus asszonyt a képviselőház is kikérdezi majd, ahol még nagyobb indulatokra számíthat, hiszen ott a szenátussal ellentétben a republikánusoké a többség. Valószínűleg ez Clinton utolsó szereplése a Capitoliumon diplomataként: elmondása szerint ezért is, hogy „személyes ügynek” tekinti a dolgot.


Hillary Clinton
U.S.Secretary of State Hillary Clinton testifies on the September attack on U.S. diplomatic sites in Benghazi, Libya during a hearing held by the U.S. Senate Foreign Relations Committee on Capitol Hill in Washington January 23, 2013. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.