Clinton: Lehetséges egy év alatt az izraeli-palesztin megállapodás

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint továbbra is lehetséges, hogy az izraeli és a palesztin vezetők egy éven belül megállapodásra jussanak a két fél közötti béketárgyalásokon.

Clinton csütörtöki jordániai megbeszélései után, egy sajtóértekezleten azt mondta: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök "képesek meghozni azokat a nehéz döntéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az összes problémát mostantól számított egy éven belül megoldják".

A palesztin-izraeli béketárgyalások ezen a héten tartott, második fordulója nem hozott konkrét eredményeket, habár George Mitchell, az amerikai elnök különmegbízottja szerdán azt mondta: az izraeli kormányfő és a palesztin elnök haladást ért el a zsidó telepek építésének és bővítésének kényes témájában. Ez azért fontos kérdéskör, mert szeptember végén lejár az izraeli vezetés által meghirdetett ciszjordániai telepbővítési moratórium, s ha ezt nem hosszabbítják meg, akkor a palesztinok kivonulhatnak a tárgyalásokról. A Channel 10 nevű izraeli tv-csatornának nyilatkozva Clinton azt mondta: rendkívül hasznos lenne, ha Izrael beleegyezne a telepbővítési moratórium "korlátozott kiterjesztésébe". De a tárgyalásokhoz közel álló források szerint Netanjahu elutasította azt a javaslatot, hogy 3 hónappal hosszabbítsák meg az intézkedést.

Közben Amr Musza, az Arab Liga főtitkára bejelentette: szervezete támogatja azt a palesztin álláspontot, miszerint nem hajlandóak folytatni a közvetlen béketárgyalásokat, ha Izrael felújítja a telepbővítéseket.

Izraeli katonák lelőttek egy Hamász-parancsnokot Ciszjordániában

A 38 éves Ijád Abu Silbaját egy menekülttáborban lőtték le Túl-Karm közelében, az izraeli hadsereg által megszállva tartott terület északi részén. Egy izraeli szóvivő azt mondta, hogy a katonák a férfi őrizetbe vételére érkeztek, s azután nyitottak tüzet, hogy felszólításuk ellenére nem állt meg, hanem tovább közeledett feléjük.

A megölt férfi testvére úgy mondta el a történteket, hogy katonák hatoltak be házukba, s a hálószobában megölték fivérét. Hozzátette, hogy bátyja a Hamász politikai aktivistája volt, nem fegyveres.

A Nyugat támogatta Palesztin Hatóság és az izraeli hatóságok Ciszjordániában rajtütéseket hajtanak végre a Hamász tagjai után kutatva. Az Irán-barát radikális szervezet, amely ellenőrzése alatt tartja a Gázai övezetet, augusztus végén, a közel-keleti béketárgyalások kezdetéhez időzítve meggyilkolt négy izraeli telepest. Palesztin biztonsági források szerint a merénylet fő gyanúsítottja a túl-karmi régióban élő egyik Hamász-tag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.