Clinton: Lehetséges az amerikai-orosz rakétavédelmi együttműködés

Az EU vezetőivel Brüsszelben folytatott pénteki megbeszélése után Hillary Clinton elmondta: lehetőséget lát Moszkvával az együttműködésre "a kutatásban, a fejlesztésben és talán a telepítésben is".

Lehetségesnek tartja az amerikai-orosz rakétavédelmi együttműködést Hillary Clinton.

Mint azt az amerikai külügyminiszter az EU vezetőivel Brüsszelben folytatott pénteki megbeszélése után, de még Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel való genfi találkozójára való elutazása előtt sajtóértekezleten elmondta, lehetőséget lát Moszkvával az együttműködésre "a kutatásban, a fejlesztésben és talán a telepítésben is".

Clinton csütörtökön Brüsszelben részt vett a NATO-külügyminiszterek tanácskozásán, amelyen olyan döntés született, hogy a szűk egy hónap múlva tartandó NATO-csúcsértekezlet után felújítják a tavaly augusztusban a grúziai háború miatt befagyasztott NATO-Oroszország Tanács nagyköveti, illetve annál magasabb szintű tevékenységét, vagyis újrakezdik Moszkvával a  hivatalos párbeszédet.

Pénteken előbb az Európai Parlamentbe látogatott el az amerikai diplomácia irányítója, majd találkozott az unió jelenlegi külpolitikai "trojkájával" - Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, Benita Ferrero-Waldner külkapcsolatokkal foglalkozó EU-biztossal, valamint Karel Schwarzenberggel, az EU soros elnökségét adó Cseh Köztársaság külügyminiszterével.

Négyük sajtótájékoztatóján Schwarzenberg - arra a kérdésre válaszolva, hogy nem zavarja-e őt a gazdasági válság kezelését illetően az EU-országok közt tapasztalható sok nézeteltérés - annak  a véleményének adott hangot, hogy természetesnek kell tekinteni a különbségeket, hiszen az egyes országok helyzete is sok szempontból különböző. Számos, eltérő helyzetű országot említve példaként, egyebek közt megjegyezte, hogy Csehország helyzete nem azonos Magyarországéval. Ezért - tette hozzá - egyenként kell megnézni a  helyzetet, és kell dönteni a válságkezelés módjáról.

Felmerült a sajtótájékoztatón, hogy az Egyesült Államok még nem fordult hivatalos kéréssel az Európai Unió országaihoz a bezárásra ítélt guantánamói támaszponton terrorizmus gyanúja miatt fogva tartott, szabadon engedhető személyek befogadása ügyében. Clinton egyfelől köszönetet mondott azért, hogy Európa nyitottságot mutat a kérdésben, másfelől elmondta, hogy Barack Obama elnök utasítást adott a foglyok aktáinak egyenkénti, tüzetes megvizsgálására, és hogy Washington majd "megfelelő időben" megfogalmazza Európához intézett kérését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.