Clinton: Haszontalan lenne az észak-koreai rakétakísérlet

Hillary Clinton figyelmeztette Phenjant, hogy egy esetleges rakétakísérlet nem használna az észak-koreai-amerikai kapcsolatok fejlődésének. Clinton első külügyminiszteri látogatásán Tokióban járt kedden, ahol japán kollégájával aláírták azt az egyezményt, amely 20 ezerről 12 ezerre csökkenti az Okinaván állomásozó amerikai katonák számát.

Hillary Clinton arra figyelmeztette kedden Phenjant, hogy egy esetleges rakétakísérlet nem használna az észak-koreai-amerikai kapcsolatok fejlődésének.
Első külügyminiszteri látogatásán, Nakaszone Hirofumi japán külügyminiszterrel folytatott tokiói megbeszélése után Clinton úgy nyilatkozott, hogy "nagyon haszontalan" lenne, ha Észak-Korea végrehajtaná a beharangozott rakétakísérletet. Ez nem járulna hozzá a két ország kapcsolatainak fejlődéséhez - mondta az amerikai külügyminiszter.

Phenjan hétfőn cáfolta azokat a washingtoni és szöuli híreket, amelyek szerint nagy hatótávolságú rakétával fog végrehajtani kísérletet. Közölte, hogy űrkutatási fejlesztési munkálatok zajlanak, s nem rakétakísérlet van készülőben.

Az Egyesült Államok elkötelezett Észak-Korea atomfegyvermentessé tétele mellett - mondta Clinton, és Phenjan együttműködése esetére kilátásba helyezte az amerikai-észak-koreai kapcsolatok normalizálását, békeszerződés lehetőségét az egymással 1953 óta a fegyverszünet állapotában lévő két Korea között és segélyeket Észak-Koreának.

Az amerikai külügyminiszter megígérte: továbbra is nyomást gyakorol Észak-Koreára annak érdekében, hogy Phenjan rendezze az  1970-80-as években elrabolt japán állampolgárok státusát. Clinton a  tokiói amerikai nagykövetségen találkozott néhányuk családjával.

Megerősítette azt is, hogy elkötelezett térségbeli szövetségesei, így Japán és Dél-Korea biztonsága mellett, a szigetországgal való szövetség pedig egyik sarokköve az amerikai kormány külpolitikájának.

Japán kollégájával aláírták azt az egyezményt, amely 20 ezerről 12 ezerre csökkenti az Okinaván állomásozó amerikai katonák számát. Okinaváról kivonandó nyolcezer  katonáját a Mariana-szigetekhez tartozó Guamon lévő támaszpontjára helyezi át az Egyesült Államok. Az összesen ötvenezer, Japánban állomásozó amerikai katona jelenléte feszültségforrás a két ország kapcsolataiban, a csökkentés előkészítése évek óta zajlott.

Clinton azzal is megerősítette az amerikai-japán szövetség fontosságát, hogy Barack Obama nevében meghívta Aszo Taro japán miniszterelnököt Washingtonba. A japán kormányfő február 24-én az első külföldi vezetőként látogat a Fehér Házba az amerikai elnök meghívására.

Hamada Jaszukadzu japán nemzetvédelmi miniszterrel találkozva azonban Clinton hangot annak annak az amerikai elvárásnak is, hogy Japán a békefenntartó missziókban - amennyire ezt pacifista alkotmányának keretei lehetővé teszik - a jövőben "nagyobb elköteleződést" mutasson.

Clinton a japán fővárosban kezdte meg első külföldi útját, amelyet az új amerikai kormány külügyminisztereként tesz. Ezután  Indonéziába, Dél-Koreába és Kínába látogat. A korábbi amerikai  külügyminiszterek inkább Európával vagy a Közel-Kelettel kezdtek, ám az új amerikai kormányzat jelezni kívánja, hogy Ázsiának kiemelt jelentőséget tulajdonít, miközben Washington Ázsia-politikájában nem várhatók nagy változások.

"Fontos jelezni, hogy szélesebb és mélyebb kapcsolatokat kívánunk nem csak azokkal az országokkal, amelyeket meglátogatok, de más ázsiai és csendes-óceáni nemzetekkel is" - mondta Clinton még elutazása előtt.

Micsiko japán császárné fogadja Hillary Clintont. Teázás a Japán Császári Palotában
Micsiko japán császárné fogadja Hillary Clintont. Teázás a Japán Császári Palotában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.