Clinton: a zsidó telepbővítések nem törvényesek

Washington nem fogadja el törvényesnek a zsidó telepeken folyó építkezéseket - mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán Kairóban.

Washington nem fogadja el törvényesnek a (ciszjordániai) zsidó telepeken folyó építkezéseket, de a tárgyalások jelentik a leggyorsabb módját azok befagyasztásának - mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán Kairóban. "Nem fogadjuk el a telepbővítő tevékenység törvényességét, és szilárd meggyőződésünk, hogy a telepeken minden jelenlegi és jövőbeli építkezés leállítása lenne kívánatos" - fogalmazott Clinton, miután találkozott egyiptomi vezetőkkel, köztük Hoszni Mubarak elnökkel. Clinton "eddig példátlan, pozitív előrelépésként" értékelte azt az izraeli ajánlatot, hogy visszafogják - de nem állítják le teljesen - a telepeken folyó építkezéseket, ugyanakkor hozzátette, hogy "mi nem ezt részesítjük előnyben", és "a telepesítési tevékenységet illetően politikánk nem változott".

A palesztinok és általában az arabok viszont éppen azt a változást róják fel Barack Obama amerikai elnöknek, hogy enyhített az Izraelre gyakorolt nyomáson, és már csak az építkezések visszafogására, nem azok teljes befagyasztására szólít fel.

Hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter azt is, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalásoknak "magukban kell foglalniuk minden kérdést a palesztin állam megteremtése felé vezető úton, köztük Jeruzsálemét is", amelyet mindkét fél a maga fővárosának tekint. "Biztosíthatom önöket, hogy célunk egy valóságos (palesztin) állam valódi szuverenitással" - folytatta Clinton, és azt hangsúlyozta, hogy "semmi sem riaszthat el" a további erőfeszítésektől a közel egy éve holtponton lévő izraeli-palesztin párbeszéd felújítására.

Egyiptomi kollégája, Ahmed Abul Geit, akivel Clinton közösen tartotta a sajtóértekezletet, nem zárta ki a tárgyalások felújítását. Mint mondta, "most inkább a végső célra kell összpontosítanunk, mintsem hogy ilyen vagy olyan dolog követelésével vesztegessük az időt". Felszólította az Egyesült Államokat és a nemzetközi közösséget, hogy "segítsék a felek előrelépését világos és jól előkészített alapokon nyugvó tárgyalások útján".

Kairó az amerikai külügyminiszter közel-keleti körútjának utolsó állomása, még szerdán hazautazik Washingtonba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.