Clinton vezet Trump előtt, de az amerikaiak egyötöde egyiküket sem akarja

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje elég jelentős előnnyel vezet Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje előtt az első felmérés szerint, amelyet azután készítettek, hogy Barack Obama elnök nyilvánosságra hozta, támogatja Clintont.
Az Ipsos közvéleménykutató és a Reuters hírügynökség közösen készíttetett felmérése szerint a megkérdezettek 46 százaléka Clintont támogatja, és kevesebb mint 35 százalékuk látná szívesen Trumpot a Fehér Házban. Csaknem húsz százalékra tehető azok aránya, akik egyik jelöltet sem akarják az Egyesült Államok elnökének.

Clinton egyébként nagyjából ugyanilyen arányban vezetett egy héttel ezelőtt is, amikor azonban még nem rendelkezett az elnökjelöltséghez szükséges megfelelő számú kongresszusi küldött támogatásával. Kedden a hat szövetségi államban tartott előválasztásokon négyben ő győzött, ezzel végleg bebiztosította magának a demokraták elnökjelöltségét, amelyet azonban hivatalosan csak az elnökjelölt-állító kongresszus után kaphat meg.

Trump az előválasztási folyamat során többnyire lemaradt Clinton mögött, csak egyszer sikerült ledolgoznia két számjegyű hátrányát, sőt, rövid időre még meg is előznie népszerűségben és elfogadottságban Clintont.

A volt first lady és külügyminiszter most már pénteken egy rendezvényen azt állította, hogy elnökként Trump csorbítaná, vagy talán teljes egészében meg is szüntetné a nők abortuszhoz való jogát.

Clinton az abortuszt, illetve a szabad választás jogát pártoló Planned Parenthood nevű civil szervezet egyik rendezvényén beszélt a szövetségi fővárosban, Washingtonban. Beszédében többször is idézte Trump korábban, egy kampányrendezvényen elhangzott mondatait, miszerint azokat a nőket, akik terhesség-megszakítást végeztetnek, „valamilyen formában” meg kellene büntetni. A New York-i üzletember azóta visszavonta e mondatokat, arra hivatkozva, hogy nem így gondolta, hanem „csak” rosszul fogalmazott.

„Amikor Donald Trump azt mondja, hogy tegyük ismét naggyá Amerikát, akkor ezen azt érti, hogy vigyük ismét vissza Amerikát a múltba, azokba az időkbe, amikor lehetőség és méltóság csak keveseknek adatott” – érvelt Clinton. S hozzátette: „Nos, Donald, ezeknek az időknek végük, nem engedjük meg sem Donald Trumpnak, sem bárki másnak, hogy visszaforgassa az idő kerekét”. Clinton azt vélelmezte, hogy elnökként Trump olyan bírát neveztetne ki a Legfelső Bíróság tagjainak sorába, aki szűkítené, vagy akár meg is szüntetné az abortuszt, illetve a választás szabadságát lehetővé tevő Roe/Wade törvényt. Szerinte az, aki megvonná a támogatást a Tervezett Szülői Szerep civil szervezettől, és betiltaná a legális és biztonságos terhességmegszakítást, annak fogalma sincs arról, hogy mi szolgálja legjobban a nők javát.

Ugyancsak pénteken és ugyancsak az abortuszról beszélt Trump is, a Faith and Freedom Conference nevű szélsőjobboldali civil szervezet washingtoni konferenciáján. Ő Clinton abortuszról vallott álláspontját kárhoztatta, s kitért arra, hogy Clinton szövetségi pénzből finanszíroztatná az abortuszt, s ezt kötelezően beépíttetné a vallási szervezetek által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulásba is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.