Clinton történelmet írt, hivatalosan is ő a demokrata elnökjelölt

A Demokrata Párt philadelphiai konvencióján a volt first ladyt és küllügymnisztert választották elnökjelöltnek. Nő ezt még soha nem érte el a két nagy párt képviselői közül.

Az egyes szövetségi államokban elnyert delegáltak sorra jelentették be, hogy kit támogatnak, Hillary Clintont, Bill Clinton exelnök feleségét vagy a vetélytársát, Bernie Sanders vermonti szenátort. Alabamával kezdték, Clintonnak Dél-Dakota állam delegáltjaival lett meg az elnökjelöltséghez minimálisan szükséges 2382 szavazat.

A végeredmény szerint – írja az ABC News – Clinton 2838 delegált szavazatával az első olyan nő lett, aki elnökjelölt az Egyesült Államokban. Sanders pedig 1843 szavazatot szerzett az 55 tartózkodás mellett. A végeredményben nincs benne Hawaii négy Clintont és 22 Sanderst támogató delegáltjának a voksa, mert Sanders úgy döntött, hogy idő előtt véget vet a szavazatok összeszámlálásának.

Clinton először egyetlen szóval kommentálta a történelmi jelentőségű sikert. „Ez a legnagyobb repedés az üvegplafonon” – mondta később élő videóközvetítésben a nők elé állított társadalmi korlátokra utalva.

Ha Clintont november 8-án megválasztják, ő lesz az Egyesült Államok 45. elnöke és az első elnök asszonya. Madam Presidentnek kell majd szólítani. A férje, Bill Clinton a szavazás utáni beszédében a „feleségem és a legjobb barátom” fordulattal méltatta a konvenció előtt. „Még senkit nem láttam, aki ennyi változást tudott volna elérni” – fogalmazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.