Clinton kampányfőnökéig érnek az offshore-botrány szálai

Az amerikai demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsának, Hillary Clintonnak bizalmi embereivel is kapcsolatban áll a panamai offshore-botrányban érintett egyik milliárdos és az egyik orosz bank, melynek érdekeit Clinton kampányfőnökének lobbicége képviseli Washingtonban. Hillary Clinton egyelőre nem reagált a hírre.
Oroszország egyik legnagyobb bankjáról, a Szberbankról és Bidzina Ivanisvili grúz milliárdosról van szó: mindketten érintettek az offshore-botrányban és mindkettőjüket Clinton bizalmi emberei képviselik Washingtonban.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök belső köreihez tartozó Szberbankkal a demokrata elnökjelölt-aspiránsnak a Podesta-csoport révén van közvetett kapcsolata. A lobbicéget John Podesta és testvére alapította, ügyvezetője pedig Tony Podesta, John testvére. John Podesta jelenleg Hillary Clinton kampányfőnöke, korábban pedig az Obama-kormány tanácsadója volt. A kapcsolatról először hírt adó Washington Free Beacon szerint a Szberbank a múlt hónapban kötött szerződést Podesta lobbicégével, azért, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankciókkal összefüggő ügyekben lobbizzon az érdekében.

A panamai ügyvédi irodából kikerült dokumentumokban szintén említett Bidzina Ivanisvili grúz milliárdos - aki 2012 októbere és 2013 novembere között hazája miniszterelnöke volt - Hillary Clinton másik bizalmi emberével, hosszú évek óta személyes jó barátjával, Sidney Blumenthallal áll szoros kapcsolatban. Ivanisvilit a Washington Free Beacon Putyin elnök szövetségeseként említi, és emlékeztet arra, hogy a grúz politikus neve többször is szerepelt Clinton vitatott - és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által éppen most vizsgált - elektronikus levelezésében. Sidney Blumenthal volt az, aki - éppen az e-mailek tanúsága szerint - megteremtette a kapcsolatot az akkor még külügyminiszter Clinton és Ivanisvili között.

Clinton neve egyébként nem szerepel a panamai offshore-botrányban. Ám a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelmét megnehezítheti, hogy vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor már támadja is őt azért, mert annak idején - George W. Bush elnöksége alatt - támogatta a Panamával, Kolumbiával és Dél-Koreával megkötött szabadkereskedelmi egyezményt, amelynek veszélyeire Sanders már akkor felhívta a figyelmet. A vermonti szenátor ellenezte és ellenzi ezt az egyezményt, mert meggyőződése szerint nagyon erősen korlátozza a kormány lehetőségeit a törvénytelen pénzügyi akciók ellenőrzésére.

Elemzők szerint a demokraták elnökjelölt-aspiránsi vitáira a következő hetekben rányomja majd bélyegét az offshore-botrány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.