A kampányban az elnök vastagbele sem magánügy

Egy évszázada még az elnök agyvérzését is sikeresen titkolták el, de ma már egy jelölt egészségi állapota sem magánügy többé. A választók erős, tettre kész vezetőt akarnak látni, nem egy betegeskedő embert, ezért aztán nagyon nem mindegy, hogy mitől lesz rosszul Hillary Clinton, vagy hogy leszokott-e a dohányzásról Barack Obama.

Egy kislánnyal fényképezkedett, és jókedvűen integetett a fotósoknak Hillary Clinton demokrata elnökjelölt vasárnap New Yorkban, lánya, Chelsea lakása előtt. A jelenet önmagában nem lenne különös, egy elnökjelöltnek ez mindennapos tevékenysége, de jelen esetben a 68 éves Clintonnak azt kellett bizonyítania, hogy egészséges.

 

Nem sokkal korábban ugyanis meglehetősen rosszul lett: idő előtt kellett távoznia a szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján rendezett megemlékezéséről. Ahogy egy amatőr felvételen látszik, az elnökjelöltet stábja és testőrei támogatták be az őt szállító kisbuszba, hiszen gyakorlatilag a lábán is alig állt. Megesik – mondhatná bárki, hiszek meleg volt, de Clinton egészségi állapota már nem magánügy, hanem az egyik legfontosabb politikai kérdés.

 

Republikánus ellenfelei már a kampány kezdete óta rebesgetik, hogy Clintonnak valami komoly baja van. Állítólag még 2012-ben esett el, elvesztette az eszméletét, és azóta rendszeresen visszatérnek a rosszullétei. A kampánystáb eddig mindig cáfolt, vasárnap, órákkal a rosszulléte után orvosa azt közölte: tüdőgyulladás miatt szedett antibiotikumokat, és az orvosi tanács ellenére nem pihent, a melegben pedig túlhevült és kiszáradt.

Mindegy, mit mondanak az orvosok, a republikánus Donald Trump és kampánya biztos nem száll le Clinton egészségügyi állapotáról, hiszen azt akarják bizonyítani, hogy a demokrata jelölt alkalmatlan az elnökségre. Nem véletlen, hogy Trump orvosa már augusztus végén nyílt levélben közölte, hogy 70 éves páciense kiváló egészségnek örvend, és különösen remek a mentális állapota - ezt ugyanis ellenfelei meg szokták kérdőjelezni.

De miért lett egyszerre ilyen fontos az elnökjelöltek egészsége? Az egyik ok a jelöltek kora, hiszen két, viszonylag idős ember verseng a Fehér Házért. Összehasonlításként: Barack Obama 47 évesen lett elnök, George W. Bush 55 volt, mikor elnökké választottá. Tehát jóval fiatalabbak voltak, és mindketten szerették hangsúlyozni, milyen sportosan élnek. Clintonról vagy Trumpról viszont nem a sportos életmód és a kicsattanó egészség jut az ember eszébe.

A demokrata előválasztás során Clinton ellenfelével, Bernie Sanders vermonti szenátorral szemben is a kora volt az egyik legfőbb érv, hiszen 74 éves korával minden idők legidősebb elnöke lett volna, ha megválasztják. Márpedig az elnök egészsége kiemelten fontos kérdés az Egyesült Államokban. Ennek vannak praktikus és szimbolikus okai is: a praktikus, hogy az ország – és a világ legnagyobb hadserege – egy percre sem maradhat irányítás nélkül, csak azért, mert az elnök gyengélkedik. A szimbolikus pedig az, hogy nyilván nem lehet erős vezető, aki még a saját teste felett sem úr.

Nem mindig volt ez ennyire fontos kérdés, vagy legalábbis nem kötötték a nyilvánosság orrára: 1919-ben például Woodrow Wilson súlyos sztrókon esett át, de felesége, Edith eltitkolta az állapotát, és lényegében ő irányított a férje helyett. Franklin Rooseveltről mindenki tudta, hogy kerekesszékhez kötött, de azt már nem, hogy utolsó ciklusának komoly szívbetegséggel vágott neki, ami végül a halálát is okozta. John F. Kennedy Addison-kórban szenvedett, és igen komoly hátfájással küzdött, de ezt ügyesen eltitkolták a közvélemény elől. 

Egyes szakértői vélemények szerint az elnöki hivatal a természetesnél kétszer gyorsabban öregíti az embert: négy év elnökség alatt nyolcat lehet öregedni. Obama orvosa ezért is rendszeren közzétette páciense legfontosabb egészségügyi adatait, például a súlyát, de még azt is, hogy az elnök vastagbélrák-tesztje negatív. Az ő esetében különös kockázati tényező volt, hogy dohányzott – erről még elnöksége első éveiben sem szokott le teljesen, így a jelentésben fontos volt megemlíteni, hogy „tüdeje tiszta".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.