Clement: Ki akartak herélni

Párttagkönyv nélkül is szociáldemokratának vallja magát, mindez nem akadályozta meg Wolfgang Clementet, hogy kilépése után pár nappal kőkeményen odamondogasson az SPD jelenlegi vezetőinek.

– Franz Müntefering pártelnök közreműködésével ki akartak herélni – nyilatkozta az egykori Schröder-kormány gazdasági csúcsminisztere. Clement 38 éves tagság után azt követően csapta rá az SPD-re az ajtót, hogy a szocdemek fegyelmi testülete megrovásban részesítette a párt jobb szárnyához sorolt politikai nagyágyút és energiaipari lobbistát.

Wolfgang Clement, az egykori Schröder-kormány gazdasági csúcsminisztere
Wolfgang Clement, az egykori Schröder-kormány gazdasági csúcsminisztere

Clement még az idén januári hesseni választások előtt óvott a szociáldemokratákra adandó voksoktól. Azzal érvelt, hogy az Andrea Ypsilanti listavezető által követett, az atom-, és széntüzelésű erőműveknek búcsút mondó energiapolitika kifejezetten árt Németország érdekeinek. A nyilatkozat óriási vihart kavart, Clement szülővárosa, Bochum egyik szocdem alapszervezete a korábbi észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormányfő kizárását kezdeményezte.

Az újságíróból lett politikus a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak nyilatkozva most azt mondta: nemcsak a megrovás bőszítette fel. A pohár nála azzal telt be, amikor egy olyan nyilatkozatot akartak aláíratni vele, hogy a jövőben jobban megválogatja a szavait. Ezt méltatlan bánásmódnak és egyben a véleménynyilvánítási szabadság korlátozásának tartja.

Clement szerint a párt vezetői nem álltak ki mellette, az ominózus nyilatkozat óta ugyanis a korábban potenciális kancellár-jelöltként kezelt politikust folyamatosan és kíméletlenül támadták az SPD balszárnyáról. A többi között felelőssé tették a Gerhard Schröder nevével fémjelzett Agenda 2010 reformcsomagért is. A fájdalmas szociális lefaragásokkal járó program révén Németország megőrizte nemzetközi gazdasági versenyképességét, de sok százezer csalódott szavazót elfordított az SPD-től.

A Balpárttal való „szemezést” is élesen bírálta Clement. Szerinte az SPD vezetőinek gyengeségét mutatja, hogy a Balpárttal való együttműködést a tartományi szervezetek belügyének deklarálja. „Mutyizás” helyett a párt csúcsán lévőknek hatalmi szóval kellene keresztülvinniük, hogy az SPD semmilyen együttműködést se folytasson a Balpárttal, amely azonban már nemcsak a keleti tartományok törvényhozásaiban van jelen, hanem egyre több nyugati tartomány parlamentjeibe is bevonul.

A Clement-ügy érdekessége, hogy a „schöderiánus gárdához” sorolt 68 éves nagyágyú jó egy hónappal azután távozik hatalmas dérrel-dúrral az SPD-ből, hogy két másik neves schröderiánus, Franz Müntefering pártelnök és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, egyben kancellár-jelölt vette át a német szociáldemokraták irányítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.