Civileket éheztetett halálra az Aszad-rezsim

Több mint száz civilt éheztetett halálra a szíriai kormány, a még életben lévő menekültek pedig kóbor macskákat és kutyákat esznek a túlélésért. Az Amensty International (AI) legújabb jelentése szerint az Aszad-rezsim ezzel háborús bűnöket követ el.

A damaszkuszi yarmouki menekülttábor lakói januárban UNICEF/Brendan Bannon / Reuters

Az emberi jogi szervezet ma publikált jelentése szerint eddig 128 menekült halt éhen az ostrom alatt álló damaszkuszi yarmouki menekülttáborban, ahol a becslések szerint most is több ezren tartózkodnak. Az AI „katasztrofális humanitárius krízisként" írta le a civilek kétségbeejtő helyzetét.

„A szíriai erők háborús bűnöket követnek el azzal, hogy háborús taktikaként civileket éheztetnek" – idézi a BBC a jogvédő szervezet közel-keleti igazgatóját.

„Szívszaggató elbeszéléseket hallottunk családokról, akik kénytelenek kutyákat és macskákat enni, hogy éhen ne haljanak. Civilekről, akik mesterlövészek áldozatai lettek, miközben étel után kutattak. Ezek sajnos a yarmouki rémtörténet túlságosan is jól ismert részleteivé váltak" – mondta Philip Luther.

A menekülttábor mintegy 17-20 ezer, többségében szíriai és palesztin menekültnek ad otthont, és a BBC szerint a harcok által egyik leginkább sújtott zónában található. A legfrissebb hírek szerint ráadásul a menekülttábor közelében kiújultak a harcok.

Luther szerint a kormányerők „kollektíven büntetik" a civil lakosságot. A helyiek beszámolója szerint sokan hónapok óta nem ettek semmilyen gyümölcsöt vagy zöldséget, és a yarmoukiak 60 százaléka alultáplált.

Az AI már kérte a kormányt, hogy azonnali hatállyal engedjék be a humanitárius szervezeteket a táborba, de eddig nem kaptak rá engedélyt. Múlt hónapban az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban szólította fel a kormányt az ostrom beszüntetésére, de ennek sem volt foganatja.

A yarmouki menekülttábort eredetileg az 1948-as arab–izraeli háború elől menekülő palesztinok számára építették, de 2012-ben a damaszkuszi harcok egyik fontos színhelye lett, miután 2012-ben több ellenzéki felkelő is beköltözött a táborba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.