Civilek rohantak meg egy támaszpontot Afganisztánban

Több ezer helybéli erőszakos tüntetésbe fogott egy katona halála miatt, néhány százan pedig megpróbáltak megrohamozni egy NATO-támaszpontot az északnyugat-afganisztáni Bádgesz tartomány székhelyén, Kalai-Navban.

A halálos incidens előzménye, hogy az illető, egy sofőr lelőtt két spanyol kiképző tisztet, a csendőrség (Guardia Civil) századosát és alhadnagyát, valamint egy szintén spanyol állampolgárságú, de iráni származású tolmácsot. Az eset a Türkmenisztánnal határos Bádgesz tartomány székhelyén, Kalai-Navban lévő, a spanyol erők irányítása alatt álló támaszponton történt, ahol afgán rendőrök kiképzése folyik.

A gépkocsivezető halálának hírére Kalai-Navban több ezres tüntetés kezdődött, és pár százan támadási szándékot mutatva megközelítették a támaszpontot. Az afgán őrség visszaverte őket, s eközben - kórházi forrás szerint - 18 embert lövésekkel megsebesített.

A tartományi kormányzó szerint a gépkocsivezető terrorista volt, és előre eltervelte támadását a kiképzők ellen. Ezt a tálib felkelők is megerősítették, közölve, hogy két hónapja léptek kapcsolatba vele, s megtervezték a támadást, amelyben állításuk szerint négy spanyol katona és nyolc afgán vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.