Civilek térítették észhez a román kormányfőt

Közel száz szervezet csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyet a Pro Democratia Egyesület (APD) fogalmazott meg a menekültválság kapcsán, „humánus és szolidáris magatartásra” kérve a román államot. Az összefogás lehet a magyarázat arra, hogy Victor Ponta kormányfő elismerte: a bukaresti hatóságok tévedtek, amikor elutasították az Európai Bizottság által javasolt kvótákat.

A felhívás élesen bírálja az államfő és a kormány attitűdjét, amely az aláírók szerint figyelmen kívül hagyja az ország hagyományait – azt, hogy a történelem során számtalanszor ajtót nyitott menekültek előtt –, illetve a Románia által is ratifikált nemzetközi szerződések szellemiségét.

– A román hatóságok csatlakoztak egy cinikus magatartáshoz, már amikor nem kapituláltak teljesen a menekültekkel szembeni félelmek és előítéletek előtt. Ugyanakkor figyelmen kívül hagyták a humánus és szolidáris megközelítést szorgalmazó állásfoglalásokat – áll a felhívásban, amely arra kéri a bukaresti hatóságokat, hogy lépjenek ki a zsákutcából, amelybe magukat kormányozták, és amely Romániát elszigeteltségre ítéli. Az aláíróknak meggyőződése, hogy Románia képes befogadni több menekültet annál, amennyit „a hatóságok siettek bejelenteni”, és ebben segítségükre lehetnek az e téren tapasztalattal rendelkező civil szervezetek tucatjai, valamint a Közel-Keletről származó román állampolgárok is. – Nem utolsó sorban az egyszerű állampolgárok is empátiával és szolidaritással válaszolhatnak a háború és meghurcoltatások elől menekülők igényeire – teszik hozzá.

A civil szervezetek szomorúan állapítják meg, hogy „egy rendkívüli helyzet, amelyet racionálisan kezelni lehetett volna, a demokrácia és az európai politikai modell válságába torkollhat”, amennyiben az alapvető jogok, a méltóság és a szolidaritás helyét átveszi „a nemzeti önzés és a közösségek félelmeinek a kijátszása”.

Megfigyelők a civil társadalom fellépésével hozzák összefüggésbe, hogy Victor Ponta felülvizsgálta korábbi álláspontját, és egy hétfő esti tévéinterjúban kijelentette, hogy rossz döntés volt a befogadási kvóták ellen szavazni az EU-s belügyminiszterek szeptember 22-i tanácskozásán. A román kormányfő úgy fogalmazott: „ez a fejezet véget ért”.

A román külügyminisztérium friss adatai szerint egyébként Szíriában továbbra is több mint tízezer román állampolgár tartózkodik. Ez az egyik oka annak, hogy Bukarest nem zárta be damaszkuszi nagykövetségét, egyedüliként az Európai Unió tagországai közül.

Bogdan Stanescu, a román külügyminisztérium konzuli főosztályának igazgatója szerint a román diplomácia mintegy 700 román állampolgárt menekített ki eddig Szíriából, miközben nagyon sokan önerőből távoztak. Az utóbbiak számáról nem közölt becslést az igazgató. Elmondta viszont, hogy a román külügyminisztérium felállított egy sürgősségi mobil egységet, amely kérésre három órán belül indítható a világ bármely tájára, hogy a helyszínen nyújtson konzuli segítséget bajba került román állampolgároknak. A diplomatákból önkéntes alapon szerveződő csapatok rendelkeznek az útlevelek kiállításához szükséges technikai eszközökkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.