Civil áldozatok miatt köteleznék kárpótlásra a NATO-t

A Human Rights Watch szerint a NATO líbiai légicsapásaiban több mint hetven civil halt meg. Csak katonai célpontokat támadhattak volna, a jogvédő szervezet azt állítja, a NATO ezt nem tartotta be.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerint a NATO légicsapásaiban tavaly 72 ember halt meg Líbiában. A HRW azzal vádolja a NATO-t, hogy nem vallották be pontosan, mekkora volt a „járulékos kár” a Moammer Kadhafi elleni akció során. Ezért most azt követelik, nyújtsanak kárpótlást a sérülteknek és az áldozatok családjainak, valamint vizsgálják ki a jogtalan támadásokat. A NATO elméletileg csak katonai célpontokat támadhatott volna, a szervezet ezt azonban valószínűleg megszegte.

A HRW példának hozta fel, amikor Tripolitól keletre a NATO Majer település ellen indított légicsapást. Két családi telket támadtak meg, több mint harminc civil meghalt. Állítólag a településen volt egy katonai bázis, ezt azonban nem tudták bebizonyítani. Az HRW többször is járt a helyszínen, de csak egyetlen nyomot talált, ami katonai jelenlétre utalt, ez pedig egy terepmintás póló volt.

A NATO a Líbia elleni akciót egyébként elég sikeresnek ítélte meg. A szervezet összesen 26 ezer támadást indított és 5900 célpontot pusztított el. Állítólag különös figyelmet fordítottak a nemzetközi emberi jogi előírásokra, és hogy minél kevesebb legyen a civil halott.

-Mi mindent megtettünk, hogy minimálisra csökkentsük a civil áldozatok számát, de ez egy ilyen akciónál sosem lehet nulla. Nagyon sajnáljuk azokat az embereket, akik a légicsapásokban haltak meg – mondta Oana Lungescu, a NATO szóvivője. A HRW a NATO erőfeszítéseit ugyan elismeri, szerintük azonban ezt aláássa, hogy nem vizsgálták ki a civilek halálának körülményeit.

A líbiai áldozatok miatti aggodalom megnehezíti a NATO számára, hogy a jövőben a szövetségesek területén kívül hajtsanak végre akciókat. Többek között Oroszország is ezt hozta fel indoknak, amikor megvétózta a Szíria elleni fellépést. Oroszország annak idején támogatta az ENSZ határozatát, így a nemzetközi közösség beavatkozhatott Líbiában. Az oroszok azonban később azt mondták, a NATO túllépett hatáskörén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.