Cipőt hajítottak a kínai miniszterelnökre

A világgazdasági válságról tartott előadást Wen Jiabao, amikor megpróbálták megdobni, ám a lábbeli célt tévesztett. A válság hatásai azonban egyre jobban növelik a szociális feszültségeket Kínában: 20 millió belső migráns nem talál munkát, a vidéki földművesek jövedelme pedig öt év óta először nem fog növekedni.

Megpróbálták cipővel megdobni hétfőn a kínai miniszterelnököt,  miközben előadást tartott a Cambridge-i Egyetemen - jelentették  hírügynökségek a helyszínről.

Wen Jiabao egyik testőre 'hatástalanítja' a Tibet-párti tüntető által dobott cipőt a cambridge-i egyetem előadójában. Kínai gyártmány?
Wen Jiabao egyik testőre 'hatástalanítja' a Tibet-párti tüntető által dobott cipőt a cambridge-i egyetem előadójában. Kínai gyártmány?

A lábbeli nem találta el Ven Csia-paót (Wen Jiabao), tőle egy méterre, a pódiumra esett.

A kínai kormányfő a világgazdasági válságról tartott előadást, amikor hallgatóságának egyik tagja felállt, felé hajította fél pár cipőjét és közben azt kiáltotta: "hogy lehet, hogy az egyetem eladja magát ennek a diktátornak?".

Wen szava a történtek után elakadt egy pillanatra, majd folytatta beszédét: "Békés szándékkal jöttünk. Ez nem fogja befolyásolni Kína és az Egyesült Királyság barátságát. A történelem is bebizonyította, hogy semmilyen erő sem boríthatja fel a harmóniát, így kérem engedjék meg, hogy folytassam."

Körülbelül 80 fős, Kínával szimpatizáló és Kínát bíráló tömeg gyült össze az eseményen. Ezért komoly rendőri felügyelet volt a városban és az egyetem épülete körül is a miniszterelnök látogatása idején. A hajigálót a hatóságok letartóztatták.

Húszmillió munkanélküli migráns

Kínát nagy mértékben sújtja a gazdasági világválság. Egy 15 tartományban végzett felmérés alapján 20 millió fő, azaz a migráns munkások 15 százaléka vált munkanélkülivé az ázsiai országban a visszaesés miatt. Kínában évente mintegy öt-hét millióan vándorolnak kisebb falvakból a nagyvárosok felé munkalehetőséget keresve - jelentette a BBC.

A helyzet tartományonként változó: a Caijing hírmagazin szerint, amely a kínai gazdasági és üzleti ügyekben kivételes szabadsággal írhat, a Guanxi provinciából elindult munkások 10 százaléka munka hiányában hazatért.

Sokan attól tartanak, hogy a széles körű munkanélküliség zavargásokhoz vezethet. A kínai kormány a belföldi fogyasztás növelésével próbálná ellensúlyozni a gazdasági válság hatásait. Ezt azonban megnehezítheti, hogy egy nemrégiben elkészített kormányjelentés szerint - az elmúlt öt év trendjeivel ellentétben - a vidéki földművesek jövedelmét nagyon nehéz lesz emelni.

A kormány múlt ősszel 4000 milliárd jüan értékben (586 milliárd dollár) jelentett be gazdaságélénkítő csomagot. Ebben szerepel az elektromos hálózat fejlesztése, a háztartási eszközök vásárlásának támogatása és a vidéki területek egészségügyi ellátásának javítása is. Számos közgazdász szerint azonban mindez nem lesz elég ahhoz, hogy az embereket rávegyék a költekezésre.

Az angliai tiltakozó ötletadója

A cipő dobálására minden bizonnyal az az iraki újságíró adta az ötletet, aki a búcsúlátogatáson tartózkodó George W. Bush ex-elnök felé Bagdadban mindkét lábbelijét is elhajította.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.