Cipőt akartak Ahmadinezsádhoz vágni Kairóban

Az iráni elnököt egy testőr védte meg az iszlám világban rendkívül sértőnek számító incidenstől.

Cipőt akart hozzávágni Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökhöz Kairóban egy férfi. Ahmadinezsád éppen az egyiptomi főváros egyik mecsetjébe látogatott el, amikor rátámadtak: videofelvételek tanúsága szerint a támadó a „Gyáva!” felkiáltással hajította el cipőjét az iráni elnök felé, ám egy testőr útját állta a lábbelinek, így az végül nem ért célt. Az indítékról egyelőre csak találgatások láttak napvilágot. Valószínű, hogy Ahmadinezsád  támadója az ellen a támogatás ellen akart tiltakozni, amelyet Bassár el-Aszad szír elnök rezsimje Irántól kap. Erre utal a férfi szír akcentusa is: amikor Ahmadinezsád elhaladt a tömeg előtt az al-Husszein mecset bejáratánál, az első sorban álló férfi előrehajolt, a cipőjével többször az elnök felé suhintott, majd hozzá akarta vágni. Valamivel később a biztonsági őrök elfogták, és őrizetbe is vették.

Ahmadinezsád az első elnök, aki az 1979-es forradalom óta Egyiptomba látogat. Az apropó hivatalosan az 57 országból álló Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) kairói konferenciája, de szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az iszlamista elnök, Mohamed Murszi hivatalba lépése után Egyiptom kezd új külpolitikai irányvonalat követni. Ez utóbbinak volt a jele, hogy Murszi egyik első külföldi útja Teheránba vezetett. Egyiptomban eközben sokan nem nézik jó szemmel, hogy egy síita ország elnöke egy túlnyomóan szunnita országba megy. Meglehetősen kellemetlen pillanat volt, amikor kedden Egyiptom és az egész szunnita iszlám vezető szunnita iszlám vezető vallási elöljárója, Ahmed al-Tajeb figyelmeztette Ahmadinezsádot, hogy Irán „ne próbálja meg rátenni a síita kezét” az Öböl-országokra – például arra a Bahreinre, ahol a közkeletű gyanú szerint Teherán mesterségesen szítja a síiták elégedetlenségét.

Cipőt vágni valakihez rendkívül sértő gesztusnak számít a muzulmán országokban. Világszerte népszerűvé egy iraki újságíró, Muntaszir az-Zaidi tette, amikor a lábbelijével megpróbálta eltalálni a búcsúlátogatásra Bagdadba utazó George W. Bush akkori amerikai elnököt egy sajtótájékoztatón.

Ahmadinezsád a Tajebbel tartott keddi találkozó után. Zavarónak tartják
Iran's President Mahmoud Ahmadinejad waves after visiting Sheikh Ahmed al-Tayeb, Egypt's leading Sunni Muslim scholar at the historic al-Azhar mosque and university, in Cairo February 5, 2013. Mahmoud Ahmadinejad was both kissed and scolded on Tuesday when he began the first visit to Egypt by an Iranian president since Tehran's 1979 Islamic revolution. The trip was meant to underline a thaw in relations since Egyptians elected an Islamist head of state, President Mohamed Mursi, last June. But it also highlighted deep theological and geopolitical differences. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany (EGYPT - Tags: POLITICS RELIGION CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.