Cipőkkel és tojásokkal várták Blairt Dublinban

A volt brit kormányfő könyve bemutatójára érkezett az ír fővárosba. Megdobálták, de eltalálni nem sikerült. A memoárkötet eladási rekordokat döntöget.

Cipőket és tojásokat hajigáltak  szombaton tüntetők Tony Blair felé, amikor a volt brit kormányfő Dublinban, az ír fővárosban megjelent új könyve bemutatóján.

Blairt a bemutató és a dedikálás helyszínén jókora tömeg várta, és amikor a politikus megérkezett, többen megpróbálták megdobálni, de az egykori brit munkáspárti miniszterelnököt az elhajított cipők és tojások egyikével sem sikerült eltalálni. Az incidensről a BBC által sugárzott képsorok szerint amikor Blair autója a dublini könyvesbolt elé kanyarodott, a kocsit azonnal több testőr vette körül, és a volt kormányfő az ő gyűrűjükben, gyorsan bement az üzletbe, még mielőtt bárki eltalálhatta volna.

A tiltakozó megmozdulást a szervezők előre bejelentették, így az ír rendőrség nagy erőkkel biztosította a helyszínt, és fémkordonokkal tartotta távol a tömeget a bolt bejáratától. Blair érkezése után az ír és palesztin zászlókat lengető tömeg megpróbálta áttörni a kordont, és néhányperces dulakodás tört ki a tüntetők és a rendőrök között, de a rend végül helyreállt. A tiltakozók Vér tapad a kezedhez feliratú transzparenseket is a magasba tartottak; a táblákat vért jelképező vörös festékkel szórták meg. A dedikálásra érkezőknek előre fel kellett iratkozniuk a részvételi listára, és azonosító karszalagot kellett viselniük. A boltba sem csomagokat, sem mobiltelefont nem vihettek be.

Tony Blair három évig dolgozott a kézzel írott, 718 oldalas memoárköteten, amely a Egy utazás (A Journey) címmel jelent meg a héten. Londonban is lett volna egy hivatalos bemutató ceremónia a szerző részvételével, háborúellenes csoportok azonban a brit fővárosban is már előzetesen bejelentették, hogy ennek tervezett helyszínére tiltakozó megmozdulásokat szerveznek, így ezt az eseményt egyelőre elhalasztották.

A könyv így is eladási rekordokat döntöget. A legnagyobb brit könyvesbolthálózat, a Waterstone's első összesítése szerint a memoárkötet minden idők leggyorsabban fogyó önéletrajzi írása. A visszaemlékezés a keresleti lista élére került az Amazon internetes forgalmazónál is. A Waterstone's szóvivője - illusztrálandó a kötet népszerűségét - közölte a BBC-vel, hogy a Blair-könyvből több kelt el az első napon, mint például David Beckhamnek, az angol labdarúgó-válogatott egykori világsztárjának önéletrajzából.

Könyvében Blair erőteljesen védelmébe veszi döntését az iraki katonai beavatkozásban vállalt brit részvételről, és ezt az álláspontját a bemutató óta elhangzott nyilatkozataiban is megerősítette. A BBC televíziónak adott, a megjelenés napján sugárzott egyórás interjúban a volt kormányfő kijelentette: ma is személyes meggyőződése, hogy a fegyveres fellépés volt a helyes döntés, mert ha Szaddám Huszein egykori iraki elnök még mindig hatalmon lenne, akkor mára Irán versenytársává vált volna a szélsőségességben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.