Cionistavád miatt blokkolja Irán az olimpia honlapját?

A london2012.com helyett egy hírszolgáltató portálra irányítják a perzsa ország internetezőit. Teherán a fejlett paranoia jegyében fenyegetett már a nyári olimpia teljes bojkottjával is, mondván, a sportesemény hivatalos logójából a ZION szó rajzolódik ki.

Gátolják a hozzáférést Iránban a 2012-es londoni olimpia hivatalos honlapjához – adta hírül a BBC. A brit közszolgálati csatorna szerint a perzsa ország internetezői a london2012.com címet beírva a Peyvandha hírszolgáltató oldalára jutnak, amely a helyi hírügynökségek által közölt információkból ad válogatást.

Bár az ezévi olimpia hivatalos portálja valóban szerepel a hozzáférési tilalom alá eső honlapok között, a teheráni külügyminisztérium hivatalosan nem indokolta, miért. Előfordulhat az is, hogy átmeneti malőrről van szó: Iránban ugyan szigorúan korlátozzák az internetet, de ezt nem egyetlen hatóság végzi, ami néha oda vezet, hogy kormánypárti honlapokat is lekapcsolnak. (Van ugyan külön bizottság, amelyik figyel az internetre, és igény szerint szűri az oldalakat, de egy-egy bíró is dönthet egy-egy neki nem tetsző honlap korlátozása mellett.)

Az internet korlátozása körül egyébként akkora a káosz, hogy nemrég maga Ali Hamenei ajatollah rendelte el egy új testület alakítását az internet korlátozására. Az ehhez készülő jogszabály szerint internetkávézóba Iránban ezután csak a személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával lehet beülni. Megszólalt Mahmúd Ahmadinezsád elnök is, aki azt mondta, „tiszta világhálót” akar Iránban, saját keresővel és üzenetküldő szolgáltatással.

Teherán korábban adott már hangot meglehetős averziójának londoni olimpiával kapcsolatban, vádja szerint ugyanis a július 27-én kezdődő sportesemény hivatalos logójából a ZION szó rajzolódik ki. Emiatt tavaly februárban az iráni hatóságok már logó visszavonását is követelték, később azonban a paranoián a józan ész kerekedett felül, és levélben jelezték, hogy természetesen a perzsa ország küldöttsége is részt vesz a játékokon. Kár lenne, ha nem: az iráni sportolók között minden bizonnyal ott lesz világcsúcstartó súlyemelő, Behdad Salimi is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.