Cigaretta miatt égett le a menekülttábor

Feltételezhetően cigaretta okozta a traiskircheni menekülttáborban kedden kiütött tüzet – közölte az alsó-ausztriai rendőrség csütörtökön. A hatóság már korábban kizárta, hogy szándékos gyújtogatás történt volna.

A Caritas segélyszervezet által üzemeltetett, mintegy 700 négyzetméteres adománygyűjtő helyiség égett le, csaknem 120 raklapnyi ruha és tisztálkodószer vált a tűz martalékává. Kedden 150 önkéntes órákon át segített a tűz oltásában.

A hatóságok azt közölték, hogy a csarnok hátsó részén már hétfőn keletkezhetett tűz, azonban csak másnap terjedt el, miután kedden kora reggel kinyitották az ajtókat és az ablakokat. Nem lehet megállapítani, hogy az égő cigarettát ki dobta el.

A Caritas segélyszervezet a közösségi oldalán úgy számolt be, hogy jelenleg főleg kisméretű férfiruhákból, cipőkből és tisztálkodószerekből van hiány, ezeket az adományozók a traiskircheni telephelyen vagy Bécs harmadik kerületében található gyűjtőközpontban adhatják le.

Hetekkel ezelőtt még ezer felett volt a traiskircheni elosztóközpontban élő - kísérő nélkül érkezett - kiskorúak száma, jelenleg pedig 1600 ember közül már 660-an vannak kicsik, akik egyedül jöttek Ausztriába. Az osztrák tartományokban ugyanis egyre több befogadóhely létesül, így sok gyereknek már tudnak állandó szálláshelyet biztosítani. A Caritas a traiskircheni befogadóállomáson péntekenként 250-350 fiatal számára kínál programokat, főznek, barkácsolnak, sportolnak vagy játszanak a menekültgyerekekkel.

Salzburgban Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, Wilfried Haslauer tartományi vezető és Martina Berthold a tartomány integrációs ügyekért felelős tanácsosa csütörtökön jelentette be, hogy Salzburgban március közepétől indítanak integrációs kurzusokat a menekültek számára.

Kurz szerint azoknak, akik hosszú távon akarnak Ausztriában élni, minél előbb meg kell tanulniuk németül, és meg kell ismerniük az osztrák társadalmi értékeket, valamint az együttélés szabályait. Az órákat angol, arab, farszi és dari nyelven tartják majd, 15 fős koedukált csoportokban.

Hasonló kurzusok indultak már Tirolban és Burgenlandban is, Karintiában egyelőre tesztjelleggel zajlik integrációs oktatás.

A tiroli rendőrség csütörtöki közlése szerint egy 18 éves afganisztáni menedékkérő megerőszakolt egy 52 éves nőt Innsbruckban. A fiatalt, aki a közelben lévő menekülttáborban kapott szálláshelyet, kedden tartóztatták le.

Az eset az Innsbruck központjától keletre fekvő Pradl városrészben történt február 22-én délután hat órakor. A rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető feltételezhetőleg hátulról támadt rá az asszonyra, aki éppen be akart csöngetni az ismerőséhez. A 18 éves férfi hátulról átkarolta, majd a közeli zöld területre rángatta, és megerőszakolta. Mivel az áldozat pontos személyleírást adott az elkövetőről, továbbá az esetnek a nő barátnője is szemtanúja volt az erkélyről, elfogták a gyanúsítottat. Az áldozatot az innsbrucki klinikára szállították a keletkezett vérömlenyek és az elszenvedett zúzódások miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.