Nyilvánosak Bush kínzásokat engedélyező utasításai

Nyilvánosságra hozott az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtökön négy olyan szigorúan titkos feljegyzést, melyben a Bush-kormányzat engedélyt adott a CIA-nak, hogy megkínozzanak a Guántanamón és más titkos börtönökben fogvatartott, feltételezett Al-Kaida tagokat. Ugyanakkor ahelyett, hogy megkönnyebbülést okozott volna az igazság, Barack Obama elnök inkább bírálatot kapott.

Ugyanis a nyilvánosságra hozatallal egyidőben világosság tette: nem vonják felelősségre a résztvevő ügynököket. Mint az elnök kifejtette: „ez az elmélkedés, és nem a megtorlás ideje" - idézte a Guardian brit napilap.

A feljegyzésekből kiderül, milyen technikákat alkalmaztak a fogvatartottak ellen, és milyen törvényi indokot adott ezeknek a helyességére a Bush-vezetés.

Egy 2002. augusztus elsejei feljegyzésben az igazságügy-minisztérium zöld jelzést adott John Rizzonak, a CIA akkori vezető jogászának, hogy „növeljék a nyomást" az Al-Kaidás gyanúsítottak vallatása során. Tíz technikát hagynak jóvá: figyelemfelkeltés, falhoz lökés, arcleszorítás, pofozás, alvásmegvonás, rovarokkal való ijesztgetés, és a vízbefojtás szimulálása. Ez utóbbiban az egyént egy enyhén lejtő padhoz szorították, arcát bekötötték, majd vizet öntöttek a textíliára úgy 40 másodpercig, amely a fulladás érzését keltette és pánikot okoz.

A dokumentumokból kiderül, egy-egy „lelkesebb" ügynök, tovább, többször és több vízzel alkalmazta a technikát, mint ahogy elvileg megengedett volt. De előfordult, hogy az élelmet vonták meg a foglyoktól. Többjüknek pedig kötelezően meztelenül kellett mindezt átélnie.

Az adatok szerint a technikákat legalább 14 emberrel szemben alkalmazták. A dokumentumok szerint egyébként a rovarokat végül is nem használták a tőlük félő gyanúsítottal szemben. Az alvásmegvonást viszont annál többször, egyszer, egyik fogvatartott ellen 180 órán át.

Dick Cheney volt alelnök szerint egyébként a vízbefojtás szimulálása nem számít kínzásnak, de ezt a felfogást az Obama-adminisztráció elvetette. Obama bezáratta Guantanámót és a titkos CIA-börtönöket is.

Ugyanakkor emberjogi szervezetek nem elégedettek. Szerintük a kormány sok, a börtönökkel kapcsolatos iratot visszatart, és most, néhány szöveg nyilvánosságra hozatalakor is kiderült: senkit sem vonnak felelősségre a történtekért. Az emberjogi aktivisták független vizsgálatot szeretnének. A Fehér Ház szerint azonban igazságtalan lenne olyan ügynökök ellen eljárást indítani, akik az igazságügyminisztérium jóváhagyásával tették, amit tettek. Az Obama-adminisztráció nem szeretné, ha az oly fontos CIA ellene fordulna, vagy romlana a szervezet hatékonysága. De az nem derült ki, mi lehet a sorsa azoknak a jogászoknak, akik engedélyezték a kínzási technikákat.

A dokumetumok nyilvánosságra hozatala ellen az egyébként titkosszolgálati tapasztalattal nem rendelkező új CIA-igazgató, Leon Panetta is tiltakozott Obamánál. A CIA-t George W. Bush elnöksége alatt vezető Michael Hayden szerint a Fehér Ház csütörtöki akciója aláássa a „cég" munkáját. „Ha eredményeket akarsz, akkor a végsőkig el kell menni" - mondta az AP hírügynökségnek. Dennis C. Blair, a nemzeti hírszerzés vezetője szerint utólag könnyű ítélkezni, és figyelmeztet: ezek a technikák akkor terjedtek el, amikor az ügynökök kétségbeesve akartak megakadályozni egy újabb 9/11-et.

Arra azonban, hogy a kínzási technikák „működtek-e", most sem kaptunk választ.

 

Guántanamón szállítanak egy foglyot a katonai rendészek 2002. februárjában
Guántanamón szállítanak egy foglyot a katonai rendészek 2002. februárjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.