Cheney visszatámadt Obamára

Dick Cheney szerint Barack Obama gyenge elnök benyomását keltette Európában, és az Egyesült Államok ellenségei ezt idővel kihasználhatják. A volt alelnök azt is zavarónak nevezte, hogy az Obama-kormány nyilvánosságra hozta a terroristagyanús személyekkel szemben alkalmazott vallatási technikákról szóló feljegyezéseket. Az al-Kaida két feltételezett tagján 266-szor játszották el a vízbefojtást imitáló módszert.

Dick Cheney volt amerikai alelnök szerint Barack Obama gyenge elnök benyomását  keltette Európában, és ezt idővel kihasználhatják Amerika ellenségei.

Cheney a Fox News hírtelevíziónak adott, helyi idő szerint hétfő éjszaka sugárzott exkluzív interjújában arról beszélt: minden  új adminisztráció bizonyos fokú késztetést érez arra, hogy a  gondokért az elődjét hibáztassa. A Bush-kormány is így tett – mondta.

Az a túlzott mérték viszont szerinte már zavaró, ahogy Obama  Európában vagy Mexikóban szabadkozott az előző amerikai  adminisztráció állítólagos hibái miatt. „A világon, legyen szó barátainkról vagy ellenségeinkről,  gyorsan ki fogják használni, ha úgy érzik, hogy egy gyenge vagy egy olyan elnökkel van dolguk, aki nem áll ki Amerika érdekeiért és védi meg azokat agresszíven” – fogalmazott az előző washingtoni  kormány második embere.

Cheney arról beszélt, hogy a világon már régóta elsősorban az  Egyesült Államok játssza a vezető szerepet. „Nem hiszem, hogy sok minden volna, amiért elnézést kell kérnünk” – fogalmazott. Mint mondta, időnként fontos, hogy az elnök közvetlenül és egyenesen szóljon Amerika európai barátaihoz, de az nem célravezető, ha a  múltbeli amerikai magatartás miatti bocsánatkéréssel van elfoglalva.

A volt alelnök azt is zavarónak nevezte, hogy az  Obama-kormány nyilvánosságra hozta a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) a terroristagyanús személyekkel szemben alkalmazott vallatási technikáiról szóló feljegyezéseket. Cheney szerint a közzététel úgy lenne tisztességes és helytálló, ha a kormány feloldaná a titkosság alól és  nyilvánosságra hozná azokat az  okmányokat is, amelyek ezen módszerek sikerét tanúsítják.

Közölte, hivatalosan kérte azon dokumentumok titkosságának  feloldását, amelyek arról szólnak, hogy a CIA milyen hasznos  információkhoz jutott hozzá a vallatások során, és ennek milyen  fontos következményei voltak az országra nézve.

Ilyen dokumentumok hiányában még az utóbbi napokban is sok elemző megkérdőjelezte a jogvédők szerint kínzással felérő vallatási technikák értelmét. A CIA egyelőre nem reagált Cheney megjegyzésére.

Az interjút azzal párhuzamosan sugározták, hogy Obama éppen a CIA Washingtonhoz közeli főhadiszállásán tett „moráljavító” látogatást. Elismerte. hogy az ügynökség mögött „nehéz idők” állnak a közélet minden szegletéből érkező vádaskodások nyomán, ám leszögezte, Washingtonnak nem volt más választása, mint hogy nyilvánosság elé tárja a kínzásra felhatalmazó  feljegyzéseket. Az elnök feltétlen támogatásáról biztosította a CIA-t, amelyet kulcsjelentőségűnek nevezett a terrorizmus elleni küzdelemben.

Az április 16-án világgá repített feljegyzések tanúsága szerint két feltételezett al-Kaida tagon összesen 266-szor játszották el a vízbefojtást imitáló technikát, de kedvelt módszer volt az akár hetekig elhúzott alvásmegvonás, a mezítelen fogva tartás is.

Obama múlt csütörtökön újra hangsúlyozta, hogy nem vonják felelősségre a kínzások végrehajtóit, akiknek jóhiszeműen bízniuk kellett a Bush-kormányzat 2001. szeptember 11. után tett intézkedéseiben.

Dick Cheney útban Barack Obama beiktatási ceremóniájára 2009. január 20-án
Dick Cheney útban Barack Obama beiktatási ceremóniájára 2009. január 20-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.