Chen Guangcheng az USA-ba tart

Chen gép felszállt, úti célja New York. A vak aktivistát szombat délelőtt hívták fel, hogy azonnal pakoljon, mert el fogja hagyni Kínát.

Chen nagyon meglepődött, mikor helyi idő szerint 11-kor kínai hatósági emberek felhívták, hogy azonnal pakoljon, és menjen a reptérre a családjával együtt. A vak aktivista a The Washington Postnak azt nyilatkozta, a reptérre amerikai diplomaták is érkeztek. Chen szerint olyan gyorsan történt minden, hogy még arra sem volt ideje, hogy felhívja Shandong tartományban élő családját.

A híradásokból úgy tűnik, Chen sem igazán tudja, mi történik. A vak kínai aktivista ugyanis korábban azt állította, nincs útlevele. Chennek az a feltételezése, hogy Kína az útlevelét már elküldte az USA-ba, és már meg is kapta a vízumot, csak még nem adták át neki.

Chen ügye április vége óta konfliktus forrása az amerikai és a kínai diplomáciai kapcsolatokban. Miután múlt hónapban az aktivista megszökött a házi őrizetből, Pekingbe menekült, és hat napot töltött az amerikai nagykövetségen. Innen május 2-án szállították kórházba, azóta is ott tartózkodott. Chen először azt mondta, Kínában akar maradni, később azonban többször hangoztatta, hogy mégis inkább az USA-ba menne tanulni. Miután Kína beleegyezett, hogy Chen jelentkezhet külföldre, a New York Egyetem fel is ajánlott neki egy helyet a jogi karon.

Chen nagyon aggódik családjáért, fél, hogy rajtuk fogják megtorolni szökését. Egy pénteki interjúban a vak aktivista még arról beszélt, hogy nagyon félti unokatestvérét, akit gyilkossági kísérlettel vádolnak. Chen Kegui akkor sebesített meg három hatósági embert, amikor azok betörtek lakásába miután észrevették, hogy Chen megszökött. A férfinak nem engedték meg, hogy magánügyvédet fogadjon, emiatt Chen attól tart, az állam által kirendelt védők nem fogják megfelelően képviselni rokonát, és bűnösnek találják majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.