Chávez visszamegy Kubába

A venezuelai elnök utazásának célja egy kemoterápiás kezelés a rák ellen.

Hugo Chávez bejelentette, hogy ma Kubába utazik a rák elleni hosszú csatájának újabb fordulójaként. A venezuelai elnök a hét elején egy telefonon adott televíziós nyilatkozatában már felkészítette a lakosságot - és talán saját magát is -, hogy a teljes felépüléséhez szükség lesz kemoterápis kezelésre.
Chávez június hatodikán érkezett Brazília és Ecuador után hivatalos látogatásra Kubába, ahol néhány nappal később a közlés szerint először medencetályoggal műtötték. Ám a szövettan rákos sejteket mutatott ki, ezért egy második operáció során tumort távolítottak el ugyancsak a medencéjéből. Azt nem pontosították, hogy hol volt a rákos daganat.

Havannából Chávez váratlanul július 3-án érkezett haza, hogy Caracasban legyen Venezuela függetlenségének kétszázadik évfordulós ünnepségén. Ugyan személyesen nem vett részt a több órás katonai parádén, de a Miraflores palotából adott parancsot a felvonulás megkezdésére.

Pénteken Ollanta Humala a megválasztott új perui elnök vizitelt Caracasban Cháveznél. Humala ugyancsak katonatiszti múlttal rendelkezik, sőt Chávezhez hasonlóan egy sikertelen puccsot is kezdeményezett még 2000-ben Fujimori elnök kormányzata ellen. (Humala 2006-ban a „perui Chávezként" kampányolt az akkori elnökválasztáson, de a középrétegek összefogtak ellene, s csak második lett. Idén tavasszal újra indult az elnökválasztáson, de a chávezi radikális baloldali, szocialista program helyett egy mérsékeltebb, inkább a két elnöki mandátumot kitöltő brazil Lula da Silváéra emlékeztető programmal állt elő.) Humala és Chávez caracasi találkozójának végeztével a venezuelai televíziók mutatták, amint a perui vendég segített Cháveznek néhány lépcsőfokon lelépkedni. Majd az öltönybe öltözött Chávez papírról olvasta fel, hogy a törvényhozástól felhatalmazást kért a kubai gyóygkezelése folytatására.

A hír ezúttal csak azért kelthetett némi meglepetést, mert csütörtökön a brazíliai sajtóban olyan
értesülések jelentek meg, hogy Chávez a Sao Paulo-i szíriai-libanoni kórházat választotta volna a kemoterápiás kezelésre. Ebben a kórházban kezelték rákkal Dilma Rousseff jelenlegi brazil elnököt akkor, amikor még amikor Lula da Silva stábfőnöke volt.

„A gyógyítás második szakasza a következő napokban kezdődik a kemoterápia alkalmazásával, amelyet tudományosan részletekben kidolgoztak. Biztos vagyok, hogy ez a második szakasz hozzájárul felépülésem folyamatához" - mondta Chávez, aki nem tett említést arról, milyen hosszasan
tartózkodik majd Kubában. Humala a caracasi elnöki palota lépcsőjén Chávez bejelentését követően kijelentette, hogy imádkozni fognak érte, hiszen „folytatnia kell küldetését elnökként a nép érdekében". 

A venezuelai nemzetgyűlés a tervek szerint a szombatra összehívott rendkívüli ülésén ad felhatalmazást - az alkotmánnyal összehangban - az elnök külföldi tartózkodására. A parlamentben Chávez Egységes Szocialista Pártjának többsége van. Sőt, ezúttal az ellenzéki erők is jelezték, hogy hozzájárulnak az elnök „ideiglenes távollétéhez", ám cserében részletes tájékoztatásr várnak el Chávez betegségéről.

Venezuelában 2012-ben esedékes az elnökválasztás. Hugo Chávez immár 12 éve van hatalmon, azóta valamennyi elnökválasztáson magabiztosan győzött.

Chavez lányait öleli az elnöki palota erkélyén. Folytatni a küldetést
Venezuela's President Hugo Chavez hugs his daughters Rosa (L) and Maria while appearing to supporters on a balcony of Miraflores Palace soon after his return to the country from Cuba, where he underwent surgery and treatment for cancer, in Caracas July 4, 2011. Venezuela's ever-theatrical Chavez made a surprise homecoming on Monday after cancer surgery in Cuba, thrilling supporters and saying he would win the battle to regain his health. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins (VENEZUELA - Tags: POLITICS HEALTH IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.