Chávez újra indulhat az elnöki székért

Caracasban tűzijáték, a vörös ingesek autókaravánjai ünnepeltek a venezuelai választási bizottság bejelentését: a népszavazáson többséget kapott az alkotmánymódosítás, így két eddigi terminus után Hugo Chávez 2012-ben újra jelöltetheti magát elnöknek.

Ha Isten és a nép sem dönt máskent, akkor 2012-ben indulok az elnökválasztáson – jelentette be  Hugo Chávez a Miraflores palota erkélyéről tartott több mint egyóras késő esti beszédében. A választási bizottság a szavazatok 94 százalékának alapján bejelentette, hogy több mint hat millióan, a szavazók 54 százaléka igent mondott arra az alkotmánymódosításra, amely az eddig engedélyezett két terminus helyett az elnök korlátlan újraválaszthatóságát teszi lehetővé. Nemmel öt millióan, mintegy 45 százaléknyian voksoltak.

A népszavazás rendben zajlott le. Az ellenzék csalódott, hiszen egy ízben, 2007 végén, hasonló alkotmánymódosító referendumon visszaverték Chávez újraválaszthatósági próbálkozását. Vezetőik vasárnap késő esti megnyilatkozásai szerint voltak ugyan szabálytalanságok szavazáskor, ám a jelek szerint nem kérdőjelezi meg az eredményt.

Chávez két lánya, unokája, és az Egységes Szocialista Párt (PSUV) több vezetője társaságában köszöntötte a Miraflores elnöki palota erkélye előtt ünneplő vörösinges híveit. Felolvasta Fidel Castro üdvözlő levelét, amelyet néhány perccel korábban kapott. A tanítómestereként tisztelt Castro a népszavazási győzelmet felmérhetetlen jelentőségűnek nevezte. Chávez az egész venezuelai nép győzelméről beszélt, s megindult hangon azt mondta, hogy ezzel eldőlt a politikai sorsa, s kész felvállalni a nép döntését, kész életét a venezuelai nép ügyének szentelni.

Mint mondta, most kezdődik a forradalom második évtizede, amely 2012-es újraválasztásával 2019-ig tart majd. A jelenlegi elnökségéből hátralévő négy év eredményességéhez most felülvizsgálatot, kiigazítást és új lendületet kell adni a kormányzati munkához is.

A hatékonyságnak kell a központi feladattá válnia, s ehhez a korrupció, a bürokrácia ellen kell harcot indítani, elismerve, hogy mindezek kárt okoztak a kormány és az intézmények munkájában. 2009 fő feladatául a forradalom eddigi eredményeinek megszilárdítását nevezte meg a kiigazítás mellett. Hangsúlyozta, hogy a népnek kell főszereplővé válni ahhoz, hogy a soron következő évtizedben Venezuela nemzetközi súlyú hatalommá válhasson.

A két évszázadig tartó korábbi rendszerrel szemben a latin-amerikai függetlenségi hős, Simón Bolívar eszméihez, így az egyenlőség, a nemzeti függetlenség ideáihoz most tér vissza Venezuela. Hosszú távú nemzeti célkitűzések felvázolásának szükségéről beszélt, amelynek célja a szocialista társadalom.

Bár az elnök beszéde önkritikusnak tekinthető, a kiigazítást, a korrupció elleni harcot hirdető megállapításain kívül vajmi kevés konkrétum hangzott el arról, hogy Venezuela miként reagál a világgazdasági válság következményeire, így különösen az olajár csökkenésére, amely nyilvánvalóan szűkíti a keretet a bolívári forradalom szocialis programjaira.

Hugo Chavez
Hugo Chavez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.