Chávez mítoszával Maduro az esélyes

Az Hugo Chávez által meghirdetett 21. századi szocializmus kísérletének folytatása avagy a változás – ez a tét a vasárnapi elnökválasztáson Venezuelában.

A kimenetel – nem utolsósorban a kedvezményes kőolajszállítások kapcsán – befolyásolhatja számos térségbeli baloldali kormányzat, Kuba, Bolívia, Nicaragua helyzetét is. Ráadásul Chávez volt a motorja “a birodalom”, az Egyesült Államok befolyásával szembeni latin-amerikai szolidaritásnak, összefogásnak.

Chavez kijelölt utódja Nicolas Maduro
Venezuela's Vice President Nicolas Maduro arrives at the summit of the Union of South American Nations (UNASUR) in Lima, November 30, 2012. REUTERS/Enrique Castro-Mendivil (PERU - Tags: POLITICS)

A csütörtökön éjjel véget ért, mindössze tíznapos választási kampányt a rákbeteg Chávez március 5-i elhunyta tette szükségessé. 1998 óta most tartanak ötödször elnökválasztást, valamennyin Chávez győzött, legutóbb tavaly októberben 55:45 arányban.

A karizmatikus vezető a kőolajbevételek jelentős részét fordította szociális programokra, ingyenes egészségügyre, közoktatásra, a szegények helyzetének javítására. Alighanem érezve a halál közeledtét, mielőtt negyedik műtétjére indult volna Havannába, decemberben kinevezte utódjául az egykori buszsofőr, szakszervezeti vezető, majd külügyminiszter Nicolás Madurót. A vezér halála miatti gyász, a mítosz ébrentartása és az ügy folytatásának ígérete határozta meg Maduro kampányát, aki egyébként élvezi a fegyveres erők vezetőinek támogatását is.

Csütörtökön több százezres tömeg előtt Caracasban azt fejtegette – Chávez populista manővereit másolva, ezúttal oldalán a piros trikóba öltözött volt focisztárral, az argentin Diego Maradonával –, hogy a szocialista út vagy a burzsoázia visszatérte között kell választania a 19 millió szavazásra jogosultnak.

A megfigyelők a közvéleménykutatások alapján nem tartják reálisnak, hogy az ellenzék közös jelöltje, a 40 éves, jómódú családból származó Henrique Capriles most lényegesen jobb eredményt érne el, mint októberben Chávezzal szemben. Középbal kormányzást ígér, s az eddig követett államosításokkal szemben a piacgazdaságot tiszteletben tartó brazil modellt tekinti példának. Kampányában az állami gépezet, az állami vállalatok hatékonytalanságát, a 20 százalék feletti inflációt, a bűnözés elleni fellépés hiányát, a rendszeres áramkimaradásokat bírálta. A chavezisták személyeskedő vádjaira azzal vágott vissza, hogy "Maduro nem Chávez", még csak nem is elfogadható utánzat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.