Chávez meggyengült

Hugo Chávez venezuelai elnök Egységes Szocialista Pártja (PSUV) többséget szerzett a parlamentben a vasárnap tartott választásokon, de az ellenzéknek sikerült elhódítania a mandátumok több mint egyharmadát, s ezzel fékezheti a baloldali változások folytatását, illetve gyorsítását.

A választási hatóságok által hétfőn hajnalban kiadott eredmény szerint a 165 tagú törvényhozásban a PSUV 96 képviselői helyet szerzett (ebből kettőt az indián őslakos közösségek révén), míg a 16 ellenzéki pártot tömörítő Demokratikus Egység (Unión Democratica) 61 mandátumhoz jutott (egyet az őslakosok képviseleté­ben). Két helyet kapott a chávezisták táborából kilépett Haza Mindenkinek (Patria para Todos) elnevezésű mozgalom. Hat további mandátum, részben a külföldön leadott voksok miatt, még függőben maradt. Minthogy a kétharmados többséghez, így bizonyos törvények jóváhagyásához Chávez pártjának 110 mandátumra lett volna szüksége, az ellenzék – amely 2005-ben bojkottálta a nemzetgyűlési választásokat – most győzelemként értékeli az eredményt. „Ez nagy politikai hatalommal ruház fel bennünket, boldogok vagyunk” – mondta Armando Briquett, a Demokratikus Egység szóvivője, aki azt ígérte, hogy a törvényhozásban ellensúlyt fognak képezni a teljhatalomra törekvő elnök és pártja törekvéseivel szemben. Venezuela négy szövetségi államában a hivatalos eredmény szerint az ellenzéki tömörülés aratott győzelmet, több képviselőt küldve onnan a nemzetgyűlésbe.

A dél-amerikai ország vezető ellenzéki lapja, az El Nacional közlése szerint a 17 millió választásra jogosultnak 66,4 százaléka adta le voksát, s a több mint 11 millió szavazatnak a PSUV 46,6 százalékát, a Demokratikus Egység pedig 45 százalékát kapta, ami jóval szorosabb vetélkedésre utal, mint a mandátumok eloszlása. Az ellenzék szerint ebben annak van szerepe, hogy a választási törvény már korábban is az elnök pártjának kedvezett, s ezt a tendenciát tovább erősítették a hatóság által augusztus elején átrajzolt választókörzetek.

A 11 éve hatalmon lévő – s már háromszor újraválasztott – Chávez a döntően a lakosság szegényebb rétegeiből toborzott piros inges híveit a választási kampány során a kétharmados parlamenti többség megőrzésére biztatta, s nyomatékosította, hogy most kell megalapozni újraindulását a 2012 végén esedékes elnökválasztásokra. A vasárnapi eredményt első reagálásában Chávez mégis sikerként könyvelte el. „Ez a nép újabb győzelme. Gratulálok mindannyiotoknak” - jelentette ki Twitter-oldalán.

 

Csak az olaj kell Amerikának? Fidel Castro a Cuba Debate honlapon megjelent hétfői írásában megvádolta az Egyesült Államokat, hogy korlátlan propaganda eszközeivel, így hazugságkampányával próbálta befeketíteni Chávez bolivari forradalmát, mert célja visszaszerezni az ellenőrzést Venezuela olajkincse felett. Ilyen körülmények között a parlamenti választások Chávez győzelmét jelentik, még ha az ellenség el is érte céljai egy részét.

Chávez-hívek hallgatják a választási eredményeket Caracasban. Újabb győzelem
CAPTION CORRECTION - CORRECTING SUPPORTERS Supporters of Venezuela's President Hugo Chavez listen to the electoral results in Caracas September 27, 2010. Chavez won a majority in parliament but opponents took more than a third of the seats, threatening his ability to pass socialist reforms before seeking re-election in 2012. REUTERS/Jorge Silva (VENEZUELA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.