Chávez maradna elnök 2011 után is

Chávez elnök Venezuelában ismét nekilátott, hogy megpróbálja eltörölni az elnöki poszt 12 éves hivatali maximumát. Egyre valószínűbb, hogy a népszavazási kezdeményezés átmegy - de még megbukhat a referendum.

Hugo Chávez venezuelai elnök újabb népszavazás felé terelgeti országa 27 milliós lakosságát. A tét az elnök korlátlan újraválaszthatósága. Az ötlet 2007 végén (igaz, egy szélesebb körű alkotmányreform részeként) egyszer már elbukott a referendumon: a szavazók 51 százaléka elutasította az alaptörvényt majdnem negyven pontban módosítani kívánó csomagot, amely a szocializmus építésének felgyorsításához biztosított volna felhatalmazást.

Ez a 2007 decemberi népszavazás az egyetlen kivétel volt 1998 óta, hogy alkotmányos aktuson Chávez és hívei alulmaradtak  – pedig immár több mint tíz esetben rendeztek elnök-, parlamenti- vagy helyhatósági választásokat, referendumokat. A legutóbbi, tavaly novemberben tartott kormányzó- és polgármester-választásokon már helyreállt a korábbi tendencia: az elnök új Egységes Szocialista Pártjának jelöltjei a 22 államból 17-ben győztek, és országosan a voksok 55 százalékát szerezték meg.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Hugo Chávez személyes népszerűsége továbbra is hatvan százalék feletti. hogy ez magasabb,. mint a győzelmi arány, az alighanem abból adódik, hogy jó néhányan a rendszer kritikusai közül is úgy vélik: az alapvetően helyes irányú változások továbbviteléhez a dél-amerikai viszonyok közepette szükség van a népszerű vezetőre.

A novemberi választási siker nyomán vetődhetett fel az ötlet, hogy újra megpróbálják keresztülvinni az elnök korlátlan újraválaszthatóságát. Az első Chávez-cilkus elején elfogadott alkotmány szab korlátot: két hatéves mandátumot engedélyez az államfőnek. Chávez terminusa így 2011 februárjában lejárna. Immár több mint egy hónapja, hogy az elnök bejelentette: egyetértene, ha népi kezdeményezés indulna az alkotmány e mondatának módosítására.

Az ötlet kezdeményezői egyebek között arra hivatkoztak, hogy a demokratikus Európa számos államában (Franciaország, Németország) nincs korlátozva az elnöki terminusok száma. Hamarosan össze is gyűlt több mint négymillió aláírás a népszavazási kezdeményezéshez. Sőt, a törvényhozás – ahol a chávezisták biztos többségben vannak – első olvasatban már jóváhagyta a referendum tervét. Chávez jelezte, hogy akár februárban meg is lehetne ejteni a népszavazást.

Az ellenzék viszont tiltakozik, arra hivatkozva, hogy a terv törvényellenes: egy elnöki mandátum alatt nem lehet kétszer ugyanazt a kérdést népszavazásra bocsátani. Az alkotmányjogászok – pártállástól függően – vitatkoznak, a Chávez-pártiak szerint 2007-ben alkotmányreformról volt szó, most viszont csak egyetlen mondat néhány szavának törléséről. A jelek szerint az ellenzék kezd beletörődni a várható népszavazásba, és a „nem” kampányra összpontosít, hiszen miért ne ismétlődhetne meg a 2007 végi eredmény?

Ebben a légkörben állt elő január 5-én Chávez egy kiegészítő javaslattal: az alkotmány módosítása ne csak az államfő, hanem a helyi kormányzók és polgármesterek esetében is törölje el a korlátozást. Mint maga indokolta: „Ez a népakarati demokrácia végleges szakítása a régi demokratikus modellel.” A kezdeményezéssel egyrészt hatni tud a ma még bizonytalan választókra, másrészt szeretné elvenni az élét az ellenzék fő vádjának, miszerint kizárólag az ő hatalmi ambíciójáról lenne szó.

Hugo Chavez
Hugo Chavez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.