Chávez már az életéért imádkozik

A venezuelai elnök új sugárkezelésre Havannába érkezett, és Latin-Amerika legmagasabb minimálbérével kampányol.

Hugo Chávez előzőleg a venezuelai Barinas államban, családi körben ment templomba fohászkodni az Istenhez. Az állami televízió által sugárzott képsorokon azért imádkozott, hogy csoda történjen, s legyőzhesse a betegségét. Kérte Istent, hogy „ne vegye el még az életét, mert feladatai vannak”.

Független venezuelai elemzők szerint Chávez korábban még nem mutatta ki ennyire nyíltan, hogy súlyos az állapota. Az 57 éves államfőt tavaly júniusban műtötték meg először rákos daganattal, majd a kemoterápiás kezelések ellenére idén márciusban meg kellett ismételni a műtétet. Akkor azt mondta, hogy a kubai orvosok öt sugárkezelést tanácsoltak neki, ezek közül a mostani már a harmadik. Mint bejelentette, várhatóan négy-öt napot marad Kubában, hogy időben visszaérkezhessen a megdöntésére indított puccs elfojtásának tizedik évfordulójára.

A Venezuela élén 13 éve álló, szocialista elnök indulni kíván az októberben tartandó elnökválasztáson is. A legutóbbi két közvéleménykutatás 52 illetve 54 százalékos támogatottságát mutatta, miközben az ellenzék közös jelöltje, a 39 éves Henrique Capriles Radonski 32-34 százalékon áll. A két felmérés még azelőtt készült, hogy pénteken Chávez a minimálbér 32,25 százalékos emelését jelentette be két lépésben, május 1-től, majd még egyszer, szeptembertől.

A mintegy négymillió munkavállalót érintő emeléssel a minimálbér 475 dollárt ér majd el, ami a legmagasabb Latin-Amerikában. Más kérdés, hogy az éves összehasonlítás szerint az infláció márciusban 25 százalékkal nőtt.

Hugo Chavez kubai kezeléséről hazatérve részt vett az egészségéért fohászkodó misén venezuelai szülővárosában, Barinasban
Venezuelan President Hugo Chavez (L) attends a mass to pray for his health in his hometown of Barinas April 5, 2012. Chavez returned home to Venezuela on Wednesday after his latest session of cancer treatment in Cuba, as he aims to fight off the illness and win a new six-year term in an October election. The 57-year-old socialist leader walking unaided from his plane after it landed in his home state of Barinas and he was greeted on the runway by relatives, the vice president and several government ministers. REUTERS/Handout/Miraflores Palace (VENEZUELA - Tags: POLITICS HEALTH RELIGION) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.