Chávez kísérlete a választások tétje

Törvényhozási választásokat tartanak vasárnap a 27 milliós Venezuelában. Hugo Chávez tizenegyéves hatalma során ez a tizenegyedik voksolás. A tét ezúttal a 165 tagú parlament képviselőinek újraválasztása volt, ahol az elnök hívei, az Egyesült Szocialista Párt (PSUV) képviselői eddig magabiztos többséggel rendelkeztek.

2005-ben ugyanis az ellenzék megosztottsága, illetve vezéregyéniségek híján a törvényhozási választások bojkottja mellett döntött, a parlamentben így akadály nélkül mentek keresztül Cháveznek és minisztereinek kezdeményezései. Idén viszont a kőolaj világpiaci árának csökkenése miatt megromlott gazdasági helyzetben, a negatív növekedési mutatók, a 30 százalékos infláció, illetve az első félév rendszeres áramkimaradásai légkörében úgy érezte az ellenzék, hogy eséllyel szállhat szembe Chávez Egyesült Szocialista Pártjának, a PSUV-nek a jelöltjeivel.

A XXI. századi szocializmust hirdető Chávez rendszere a szegények helyzetének javításával, az ingyenes közoktatással és közegészségüggyel, a kommunák - a helyi lakóközösségek - támogatásával, az államilag dotált üzlethálózat kialakításával, föld-és vállalati kisajátításokkal azonban alighanem továbbra is - a gazdasági visszaesés közepette is - kellő támogatással rendelkezik. Az elnök aktívan kivette részét a választási kampányból, járta az országot, nyiltan kimondva, hogy ez a parlamenti voksolás már a 2012-ben esedékes elnökválasztás előkampánya. Csütörtökön éjszaka zárult Caracas központi terén a vörös ingesek
többszázezres, zenével és tánccal párosuló demonstrációjával a kampány.

Az előrejelzések szerint az ellenzék sikere lenne már az is, ha meg tudnák akadályozni, hogy Chávez szocialista pártja megőrízze több mint kétharmados többségét. Lényegében ezt a célt tűzte ki az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva Julio Borges, a 16 ellenzéki pártot összefogó Unidad (Egység)  egyik vezetője, aki szerint a választások tétje a demokrácia. Kétharmados parlamenti többség esetén a hatalom mindent ellenőrzése alatt tart, nincsenek ellensúlyok, olyan döntéseket hoznak, ami nekik tetszik. Ilyen esetben nem lehet szó demokráciáról- mondta a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.