Chávez kész találkozni Obamával

Hugo Chávez venezuelai államfő kész találkozni Barack Obama amerikai elnökkel a két ország közeledése érdekében. A kétoldalú kapcsolatok helyrehozásának feltétele: Washingtonnak tisztelnie kell Venezuelát. A dél-amerikai ország lakói vasárnap szavaznak Chávez alkotmánymódosító javaslatáról.

Hugo Chávez venezuelai államfő közölte vasárnap, hogy kész találkozni Barack Obama amerikai elnökkel a két ország közeledése érdekében.
"Készek vagyunk bármikor elkezdeni az álláspontok közelítését" - hangoztatta Chávez vasárnap külföldi újságírókkal találkozva. A venezuelai elnök hangsúlyozta, hogy a  kétoldalú kapcsolatok rendezésének egyetlen feltétele van:  Washingtonnak tisztelnie kell Venezuelát, annak "népét, kormányát és  alkotmányát".

Hugo Chávez megerősítette, hogy áprilisban részt vesz az amerikai államok trinidadi csúcsértekezletén, amelyen várhatóan jelen lesz Barack Obama is.
Obama elődje, George Bush elnöklése idején elmérgesedtek az amerikai-venezuelai kapcsolatok. Az Amerika-ellenességéről ismert baloldali venezuelai elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy "a világ iránti humanista" fordulatot vár a Barack Obamától.

Vasárnap a venezuelai állampolgárok egy olyan alkotmánymódosításról döntenek, amely lehetővé tenné az államfő és más választott tisztségviselők hivatali idejének tetszőleges időre  szóló meghosszabbítását. 2007-ben már tartottak róla népszavazást,  de akkor ezt a többség nem támogatta. Chávez hivatali időszaka a jelenlegi szabályok szerint 2013-ig tart. Tíz éve látja el az  államfői teendőket Venezuelában.

A referendum előtt egy nappal közzétett közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy csekély többségben vannak azok, akik helyeslik az alkotmánymódosítást, de sokan vannak olyanok, akik még nem döntötték el, hogyan fognak szavazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.