Chávez felkerül a térképre

– Elsőként ismerte el Dél-Oszétiát, nevét fel kell tüntetnünk a Kaukázus hegygerincén – idézte a Lenta.ru hírportál a a dél-oroszországi Észak-Oszétia hegymászóinak a vezetőjét.

Egy nappal azután, hogy a moszkvai városi tanács utcát javasolt elnevezni a venezuelai elnökről a fővárosban, a dél-oroszországi Észak-Oszétia még tovább ment: Venezuela kedden elhunyt elnökéről egy hegyet neveznének el az észak-kaukázusi köztársaságban. A 3400 méter magas csúcs egyelőre névtelenül áll a térképen. A javaslat az Oszét Alpinista Szövetségtől érkezett az észak-oszét elnökhöz. A csoport reményei szerint Tajmuraz Mamszurov fél éven belül dönt a névadás támogatásáról.

– Elsőként ismerte el Dél-Oszétiát, nevét fel kell tüntetnünk a Kaukázus hegygerincén – idézte a Lenta.ru hírportál a hegymászók vezetőjét. Kazbek Hamicajev azonban tévesen állítja, hogy Venezuela elsőként ismerte volna el Oroszország után Dél-Oszétiát, amely a 2008. augusztusi grúz-orosz fegyveres konfliktus után kiáltotta ki függetlenségét. (A 70 ezer fős térség csaknem húsz éve él elkülönült életet Grúziától, hasonlóan Abháziához, amely szintén a dél-oszétiai grúz-orosz konfliktus után mondta ki függetlenségét.)

Az első állam ugyanis Nicaragua volt 2008 szeptemberében, őt Chavez több mint egy évvel később követte, majd a sort 2009 decemberében Nauru zárta. (Az óceániai miniállam ezért 50 millió dollárt kapott.)

Moszkvának azonban ezután már nem sikerült növelnie a szakadár államokat elismerő országok számát. Erre még legközelebbi szövetségese, Fehéroroszország sem volt hajlandó – jelezve Moszkva és Minszk ellentmondásos kapcsolatát –, noha Alekszandr Lukasenko elnök erre többször ígéretet tett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.