Chavez erőre kapott?

Kigyógyultam a rákból! – kiáltotta a venezuelai elnök a kubai kezeléséből való visszatérése után. A kemoterápiák sorozatán átesett Hugo Chaveznek korábban már halálhírét is keltették, ám az 57 éves politikus ezekre mindannyiszor nyilvános megjelenéssel cáfolt rá.

Állítása szerint gyógyulásával már semmi akadálya annak, hogy az 1999 óta birtokolt elnöki székét jövőre is megvédje a választásokon. – Az új Chavez visszatért! – jelentette ki a hazaérkezésekor különkiadással jelentkező rádió- és tévéműsorban. Optimizmusa töretlen, bár az őt nyolc éven át kezelő mexikói orvosa, Salvador Navarrete vasárnapi nyilatkozata szerint az 57 éves elnöknek talán két éve maradt. Javulása időleges is lehet. Betegségének pontos állapotáról nincs hivatalos közlés, sokak szerint rákbetegsége súlyosabb, mint ahogy azt Chavez állítja. Igaz, amennyire Chaveznek fontos, hogy jobb képet fessen állapotáról, annyira fontos az ellenkezője az ellenzéke számára.

Chavez erőt sugárzó megjelenése nem csak belpolitikailag, de külpolitikai szempontból is fontos: ennek híján aligha számíthat arra az anyagi támogatásra, amely halála esetén elvész a hitelezők számára. A legtöbbet Chavez halálával Oroszország veszíthetné, amely 12 milliárd dolláros befektetést tervez a dél-amerikai ország olajszektorában a következő évtizedben, emellett 6-7 milliárd dolláros fegyverveladási szerződést is kötött Chavezzel, ráadásul úgy, hogy ehhez már 2,2 milliárd dollár kölcsönt is biztosított. (Az összeget modernizált T-72-es tankok és légvédelmi rendszerek vásárlására használta fel Caracas, az után jutva az összeghez, hogy elismerte a Grúziából orosz támogatással kivált Abháziát és Dél-Oszétiát a 2008-as grúz-orosz fegyveres konfliktus után.) Emellett két éven belül Moszkva további négy milliárd dollár hitelt ígért Chaveznek, szintén fegyvervásárlásra. (2005-2007 között már négymilliárd dollár értékben jutott Venezuela orosz fegyverzethez, többek között SZU-30MK vadászgépekhez.)

Moszkva azonban egyre inkább aggódik, hogy a gyengélkedő Chavez távozása esetén elveszítheti a már átadott hiteleket, a jövőre nézve pedig második legnagyobb fegyverpiacát. (Az első India, miután Kína szép lassan csökkentette az orosz beszerzéseket.) A hónap elején sebtében megszervezett látogatást tett Chaveznél Igor Szecsin kormányfőhelyettes. (A dél-amerikai kapcsolatokat kezelő politikus egy pravoszláv ikont is Chaveznek ajándékozott, elősegítendő a gyógyulást.) Az olajipari szerződésekben is illetékes Szecsin – aki egyben a Gazprom Nyefty, a Rosznyefty, a Lukoil, a TNK-BP orosz olajvállalatok külföldi terjeszkedését előmozdító Nemzeti Olajipari Konzorcium (NNK) igazgatótanácsának vezetője – okkal aggódhat Chavez "kiesése" esetén az Orinoco folyó mentén tervezett kitermelést biztosító koncessziók elveszésétől is, főként, miután tavaly a szerződés aláírása nyomán Vlagyimir Putyin kormányfő 600 millió dollárt utalt át Venezuelának "előlegként".

Chavez egyelőre inkább ígéretekkel árasztotta el Moszkvát: többek között a nyár végén – Szergej Lavrov külügyminiszter látogatásakor – azzal, hogy a jövőben kész az ország Egyesült Államokban és Európában őrzött aranytartalékait baráti országokban – Oroszországban, Kínában és Brazíliában – elhelyezni. Venezuela aranykészleteinek értéke 18 milliárd dollár.

Hugo Chavez hazatértekor. Hitelre vár.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.