Chávez első útja a rák óta

Hugo Chávez venezuelai elnök először indult hivatalos külföldi látogatásra azóta, hogy egy éve rákot diagnosztizáltak nála. Az elnök a Mercosur csúcstalálkozóján vesz részt, Venezuela ugyanis tagja lett a szervezetnek.

Hugo Chávez állítja, teljesen egészséges, és felkészült, hogy ismét harcba szálljon az elnöki székért. A rák diagnosztizálása után Chávez eléggé eltűnt, csupán Kubába utazott gyógykezelésekre. Az utóbbi időben azonban egyre többször jelent meg a nyilvánosság előtt. Szombaton például 58. születésnapját ünnepelte, és egy énekes-táncos összejövetel közepette órákig beszélt Caracas legszegényebb negyedében.

Venezuelának sikerült bekerülnie a Mercosurba
Venezuela's President Hugo Chavez speaks to the media as he arrives at the airport in Brasilia July 30, 2012. REUTERS/Ueslei Marcelino (BRAZIL - Tags: POLITICS)

A mostani brazíliai út is annak a jele, hogy az elnök keményen belevetette magát a kampányba. Sokan kételkednek benne, hogy Chávez valóban meggyógyult. Ezért kampánya nemcsak társadalmi és gazdasági problémákat érint, hanem próbálja meggyőzni a választókat arról is, teljesen megszabadult a ráktól.

A venezuelai elnök a Déli Közös Piac (Mercosur) csúcstalálkozóján vesz részt Brazíliában. Venezuela már hat éve próbál felvételt nyerni a szervezetbe, de a paraguayi törvényhozás rendre leszavazta kérelmét. Paraguay tagságát azonban felfüggesztették, miután a szervezet igazságtalannak nevezte a Fernando Lugo elnök ellen indított vádemelési eljárást. Ezek után megnyílt az út Venezuela számára. A tagság elnyerése azonban ellenérzést szült Venezuelában és a Mercosuron belül is. A venezuelai farmerek ugyanis félnek, hogy a piacot el fogják árasztani az olcsó brazil és argentin áruk.

Felszállás előtt Chávez elmondta, Venezuela gáz- és olajtartalékait a dél-amerikai blokkba vezeti. Az elnök szerint a Mercosur „a világ vezető élelmiszer-termelője, és a legnagyobb víztartalékkal rendelkezik a Földön.” Ezért Venezuela tökéletesen kiegészíti a blokkot.

A Mercosur teljes jogú tagjai Brazília, Argentína és Uruguay, társult tagjai pedig Bolívia, Chile, Kolumbia, Ecuador és Peru.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.